iepurele si broscuta

Se dau urmatoarele animalute de desene animate: un iepure, sprinter de performanta cu iuteala de picior selectata evolutionist si o broasca testoasa, taratoare, desi buna inotatoare, sprintena pe uscat nici in cele mai indraznete fantezii. Stii fabula lui Esop? Cele doua animalute urmeaza sa faca un maraton de 20 de km. La casa de pariuri, toate celelalte animale (veverite, ursi, arici, gaste si berbeci), sosite sa asiste la acest maraton absurd intre o testoasa si un iepure, fac pariuri in favoarea, ghici cui? Da, urecheatul va castiga. Sansele sunt in favoarea lui. Nimeni nu se indoieste de asta, cu exceptia unei bufnite (simbol pentru intelepciune, nu?) dotata cu perspectiva probabilistica. Cunoscand unele detalii despre concurenti, bufnita noastra isi facu urmatorul rationament:

Iepurele este un sprinter inconsecvent, care alearga intr-un ritm alert, avand o viteza de 4 km/ora si, pentru ca are un consum mare de energie (astrala, of course), oboseste. Motiv, pentru care trebuie sa traga un pui de somn ca apoi sa mediteze pentru a capta niste prana, pardon, trebuie sa rontaie un morcov ca sa-si refaca rezervele de energie (molecule de ADP). Astfel ca, iepurele sprinteaza aproximativ timp de o ora si se odihneste apoi 4 ore (cand mananca, se roaga, iubeste). Astfel ca, el poate parcurge in medie distanta de 4 km in 5 ore. Spre deosebire de iepure, testoasa are un ritm lent si constant, cu un consum redus de energie, nu are nevoie de pauze, deplasandu-se cu o viteza de croaziera de 1 km pe ora (mai mare cand leviteaza, insa arbitrii au decis ca levitatia sa fie strict interzisa), adica  poate parcurge in 5 ore 5 km.

Daca asa stau lucrurile, iepurele a incurcat-o si la fel toti fraierii care au pariat pe el, isi zise bufnita, incantata de aritmetica ei. Pare clar ca pe o distanta de 20 de km, castigatorul va fi broasca testoasa in pofida vitezei modeste de sprint. Cine este mai rapid in medie, va castiga. Cine gandeste, de asemenea. Cu aceasta concluzie in minte (credeai ca n-are minte?!), o lua catre casa de pariuri. (Dar, daca maratonul s-ar fi desfasurat pe 10km? Dar, pe 8 km? Iepurele ori testoasa?)