ajustare la sâni mici și urechi clăpăuge

Ea sustine ca are sani mici. Este nemultumita de aspectul fizic al sanilor ei. Isi doreste o schimbare si anume, sani mai mari. Se gandeste ca o interventie chirurgicala i-ar putea fi de ajutor. Amica ei are, de asemenea, sani mici. Amica ei este impacata cu aspectul fizic al sanilor ei. Desigur, ar fi preferat sa aibe sani mai mari. Dar nu-i are. Ea are sani mici. Asta-i realitatea. Considera ca cine o place o place asa cum este, o tipa cu sani mici. Iar sarmul ei nu sta in marimea sanilor. Oare ce face diferenta de atitudine dintre cele doua femei?

El sustine ca are urechi clapauge. Este nemultumit de aspectul urechilor de “donkey”. Il considera un defect pe care isi doreste sa-l indrepte printr-o operatie estetica. Are un amic cu care, ghici, prin ce se aseamana? Urechi de donkey. Insa amicul este impacat cu aspectul urechilor sale. El considera ca nu forma urechilor sunt definitorii pentru el. Multe alte aspecte, nu doar fizice, contribuie la imaginea sa despre sine insusi. Am aceeasi intrebare: Ce face diferenta de atitudine dintre cei doi?

“E destul de simplu raspunsul”, parca te aud. Modul personal in care fiecare interpreteaza aspectul fizic (al infatisarii) in cauza. Iar interpretarea raportata la aspectul fizic sa fie in ce fel? Pentru corp avem in creierele noastre o imagine corporala, un fel de auto-perceptie a infatisarii fizice. Orice aspect fizic poate avea un corelat semantic la nivelul imaginii corporale (in plan psihologic). Acest corelat semantic poate fi constient sau nu, ori poate nici nu exista, daca esti inca un adolescent (ori chiar adult) in plin proces de integrare a imaginii corporale, adica de descoperire si acceptare/respingere a diferitelor aspecte din infatisarea fizica. Acest proces depinde el de ceva anume? De stima de sine, zici? Dar, stima de sine ce-o fi?  Aceasta imagine (fie ca depinde, fie ca nu, de stima de sine) poate fi modificata? Poate fi imaginea corporala ajustata in asa fel incat emotiile asociate aspectului fizic sa fie altele? Spre exemplu, nemultumirea ei asociata sanilor mici sa fie inlocuita de acceptare ca in cazul prietenei? Si, daca da, in ce ar consta demersul de re-ajustare?

Te invit sa meditezi la intrebarile astea, mai ales daca intentionezi sa ajungi pe masa de operatii. Pana una alta, daca dispui de suficienti bani, cea mai la indemana cale este interventia chirurgicala estetica care-ti va corecta imperfectiunea ori defectul fizic, dar care nu garanteaza o modificare a “defectului” din imaginea corporala (plan psihologic). Si, realizezi, care-I consecinta? Vei dori o alta operatie, nu neaparat pentru acelasi “defect”.