Hristos a inviat! Îți vine să crezi?

Cineva zice ”Hristos a Înviat!”. Tu, care nu crezi în morți care pot învia și umbla de colo-colo, ce să replici? Adevărat a Înviat! Nu-ți vine a crede, când declari, in timp ce coaja de la ouă crapă. Prin declarația ta, ai validat miracolul învierii. În alte cuvinte, crezi intr-un eveniment ireal. Cu inocență intreb, perpetuezi amăgirea? Da, știu, vei spune că din respect pentru tradiție. Insă, tradiția de față are la bază amăgirea. Respecți o amăgire?

În ciocnitul de ouă roșii și cuvintele care atestă miracolul stă esența dictonului ”crede și nu cerceta” (sau intr-o versiune nouă ”cercetează, dar cu credință”:))). Orice miracol devine o realitate neindoielnică odată ce majoritatea crede în ea.

Mortul care învie spre disperarea științelor naturii e punctul culminant, dar precedat de lumina sfântă, care se pogoară din cer. Deși lumina ar putea veni mai degrabă din pământul ”dospit” cu fosfor alb. Deoarece ”preferă” să creadă, milioane de oameni se calcă în picioare an de an la Ierusalim și nu doar acolo. CEO-ul instituției de profil iese din mormânt cu lumina. CEO-ul pe filiala din România, intrat prin spate, primește din lumină și o ia fâl-fâl cu ”aripile de înger” ca s-o aducă în capitală și de aici în toată țara. Nu e amăgire, deoarece CEO e un personaj de încredere, un protector al amăgirii, iartă-mă, al luminii sfinte. El, fără indoială, n-are de unde ști că fosforul alb face combustie în contact cu aerul.

Odată ce aderi la tradiție, indiferent de justificare, perpetuezi tradiția. Ai cercetat, ai tras o concluzie care respinge amăgirea și, totuși, declari ceea ce se poartă. Putem înțelege. Diferențierea psihologică față de grupul celor mulți e dificilă. Mecanisme arhaice te pot ține captivă în tradiția grupului. Așa se face, ți se spune. Și te conformezi, deși in sinea ta, tragi invers. E o teamă neconștientizată de izolare și, implicit, de moarte. Are originea in istoria speciei, codată neural în zonele arhaice ale creierului. Niciun specimen homo nu rezista fără sprijinul tribului.

Totuși, astăzi, mobilitatea socială si comunicarea online îți pot oferi oricare grup dorești. Tribul poate fi oricare grup alegi tu. Iti rămâne asumarea alegerii până la capăt.