Gandire tribala (aplicatie biasata de psihologie sociala)

Mickey Mouse, dupa cum imi place sa-l numesc, a spart gheaţa în campania electorală cu un discurs ce ţintea la prejudecată şi categorizare socială „Eu şi noi, ortodocşi şi români sadea versus ei, alte etnii şi religii” cu bătaie lungă la candidatul probabil din partea dreptei.

Însă, când accentuezi (explicit) propria apartenenţă la o categorie socială, atunci implicit aşezi în fundal alte categorii sociale, mizând gratuit pe separarea şi diferenţele dintre grupuri sociale. „Divide et impera” pe astfel de criterii, sensibile în orice stat astăzi, te plasează într-o poziţie ingrată, deoarece valorile toleranţei religioase şi etnice au devenit parte din mentalul colectiv şi reprezintă scopuri valorice de atins în multe societăţi democratice. Toleranţa şi combaterea discriminării religioase şi etnice sunt valori dezirabile sociale cu care, cred eu, mulţi cetăţeni români, indeosebi cei cu studii superioare, se identifică.

Amplificarea publică, din partea unui individ cu influenţă politică şi socială, a categoriilor sociale poate creea tensiuni şi dezbinare socială cu atât mai mult pe criterii etnice şi religioase. Istoria ne oferă numeroase exemple (vezi clasa de intelectuali vs. clasa muncitoare), dar şi prezentul din Orientul Mijlociu sau Ucraina este din păcate deosebit de sugestiv.

Dragul meu Mickey Mouse, mi se pare frivol (şi periculos) să te consideri mândru pentru că eşti ortodox şi român. Ma bucura nespus identificarea ta mandra cu aceasta categorie sociala, insa nu cred ca e nimerit sa ti-o expui in public la fel cum nu e adecvata expunerea organelor genitale. În acest stat există mulţi cetăţeni onorabili care fie nu sunt ortodocşi, fie nu sunt români, dacă nu cumva nici una nici alta. Totuşi, au cetăţenie română ca toţi ceilalţi mai mult sau mai puţin ortodocşi şi români.

Ţin să te informez că tu, în rol de candidat la conducerea acestui stat, te adresezi indivizilor cu cetăţenie română, nu indivizilor de diferite etnii şi religii, deoarece cetăţenii unui stat pot aparţine unor etnii şi religii diferite în virtutea toleranţei şi nediscriminării – o valoare socială într-un stat democrat modern. Dar nu şi pentru tine, nu-i aşa, dotat cu un creier care operează în secol XXI doar la nivelul de gândire tribală care isi confunda cetatenii cu membrii propriului trib (comunitate).