footsie

 

“Doi straini care se joaca footsie se vor simti atrasi unul de altul? Daniel Wegner a montat un experiment ingenios in laboratorul de la Harvard ca sa testeze aceasta prezumtie; daca doi oameni de sex opus isi fac semne discrete cu picioarele pe sub masa, ajung sa se simta atrasi unul de altul? “

 

F _ _ _ T   (Ce cuvant este?)

 

Desi nu am facut un experiment, ma pot astepta (in mod legitim) ca oamenii expusi la mesajul anterior (stimul de priming) vor gasi mai rapid cuvintele (stimul-test) decat cei care sunt intrebati dar fara sa fie expusi la mesajul anterior. Pe ce imi bazez asteptarea ? (in idiom stiintific se numeste “predictie”).  “Efectul de priming” -demonstrat sistematic de studii experimentale in psihologie. Daca asteptarea mea se bazeaza pe orice altceva, cum ar fi comunicarea cu o forta divina sau propriile sentimente, mai putin pe dovezi experimentale, atunci nu avem o predictie, ci o intuitie sau profetie care tine de domeniul hazardului.

Presupozitia din spatele acestui efect psihologic este ca daca prezentarea unui stimul are un efect care persista dupa ce stimulul nu mai este prezent, acest efect persistent influenteaza raspunsul subiectului la o sarcina ulterioara. Intr-un experiment tipic, primul stimul numit stimul de priming este prezentat subiectului, dupa care urmeaza prezentarea unui stimul-test. Stimulul de priming si stimulul-test trebuie sa semene sau sa aibe o legatura. Indiferent ce masuratori se fac, in principiu, intrebarea este “Stimulul de priming influenteaza raspunsul subiectului la stimulul-test?

Footsie este un joc de…

De ce ne-am deranja pentru acest fenomen? Oh, ia reflecteaza putin…   Da, o intreaga industrie se bazeaza (printre altele) pe existenta acestui efect psihologic.