excelenţa cere sacrificii

Câteodată sunt profesor (mai degrabă un profesoraş) şi, ca oricare profesor, ofer studenţilor referinţe bibliografice. 99 % din referinţe sunt în limba engleză. Iar manualul în baza căruia îmi susţin cursul este, de asemenea, în limba engleză. Printre referinţe se află, conform regulamentului, şi un manual românesc de psihologie cognitivă. Din câte l-am răsfoit eu, deşi e în limba română, pare a fi în mandarineză. (am limitele mele).

Date fiind aceste opţiuni limitate, câţiva dintre dumnealor sunt frustraţi în timp ce alţii lucrează la o traducere. Cei frustraţi mă copleşesc cu radiaţiile psionice negative. Nu întâmplător am insomnii în ziua de după curs şi seminar. De curând mă încearcă şi o migrenă. Semn că radiaţiile s-au amplificat. Cu siguranţă are legătură cu următoarea idee greu de îngurgitat:

Dacă vrei să faci psihologie la un nivel de excelenţă, vei studia literatura ştiinţifică în psihologie şi vei ţine pasul cu cercetarea ştiinţifică aplicată.

Unora cred că le-a picat greu. Brusc, părea să-i fi luat valul unei senzaţii de silă sau, în cazul unui creier enteric mai cumsecade, păreau nedumeriţi. Iar aceştia sunt studenţii care binevoiesc să vină constant la cursuri.

Într-adevăr, 90 % din literatura stiintifica in psihologie e produsa in state vest europene si pe continentul nord-american. În final, oriunde s-ar produce, comunicarea ştiinţifică prin publicaţii (articole, cărţi) şi conferinţe se desfăşoară în limba engleză.

Fără o cunoaştere a limbii engleze la nivel mediu, cel puţin, de lectură şi înţelegere nu vei exista ca profesionist(ă) în lumea psihologiei de secol XXI. Sigur, poţi exista fără probleme în trecutul psihologiei.

Prin urmare, e recomandabil ca toţi studenţii să înveţe limba engleză (mulţi o ştiu). Şi nu doar. Presupune să investească (să deie biştarii) şi să-şi achiziţioneze, de peste ocean sau un anume canal, manuale şi cărţi, eventual, jurnale de specialitate pe care să le păstreze în rafturi. Ptiu, să le studieze. Mai presupune să petreacă timp prin cluburi, pardon, prin biblioteci sau cu „savantul” Google pentru a se informa (nu pentru referate copy-paste). Cu cât mai recente sau mai apropiate de anul prezent cu atât mai bine. Avansul ştiinţei psihologice nu aşteaptă pe nimeni.

 “People often say that this or that person has not yet found himself. But the self is not something one finds, it is something one creates.” , Thomas Stephen Szasz