de ce unii oameni cred in puterile supranaturale?

De ce unii oameni cred in puteri supranaturale/psihice in timp ce altii sunt sceptici? O treime din cetatenii americani cred in existenta perceptiei extrasenzoriale (de ex, cred in telepatie sau in clarviziune). Nu vreau sa ma gandesc ce procent autohton crede in forte paranormale, intr-o țară unde multi concetateni cred in existenta unui moș cu barba lungă și sură, numit Dumnezeu. Multi, dar mult mai puțini comparativ cu anul 2010. Spre finele lui 2014 doar 77 la sută din populația romaneasca se declara drept “religioasă”.

Revenind, de ce tu, care citesti acum, nu crezi in atacuri psionice? Nici in telepatie? Deoarece, dupa cum banuiesti, gândești mai lent. Serios. Gândești mai lent, fiindcă ai nevoie de mai mult timp ca să examinezi opiniile și teoriile care iti ajung sub nas. Se cheamă stil cognitiv analitic versus stil cognitiv intuitiv. Se pare că asta e diferența principală dintre oamenii predispusi să creadă in paranormal și oamenii inclinați să examineze argumentele. La aceasta adăugăm un vocabular bogat. Probabil, implicit o mai bună comprehensiune. De aceea, bosonii nu sunt musoni, iar tautologia nu e tanatologie?

Stilul analitic presupune gândire logică. In urma unei examinări medicale, rezultatul e că nu oricare celulă e sănătoasă, deși unele celule sunt sănătoase. Ceea ce inseamnă că există (unele) celule nesănătoase in pofida a ceea ce simți tu (intuitiv). O carie nu poate fi simțită, dar asta nu inseamnă că nu e acolo, chiar dacă nu te doare (incă!). O examinare a danturii (la dentist) iti poate dovedi că te-ai pricopsit cu carii (da, da, am fost recent) de la prea multă Coca-Cola.

Rezultatele celor trei studii empirice sugerează că există similarități si diferente intre grupurile de convinși in paranormal și cele de sceptici (de ex, nu exista diferente in capacitatea memoriei de lucru, un predictor pentru inteligență). Dar, diferența in gandirea analitică și vocabular poate contribui la dezvoltarea credințelor in forțe psihice.

Există un cost psihologic pentru tine, daca esti o persoană sceptica. Credințele in puteri paranormale erau asociate cu o mai mare satisfacție cu viața. Hopa! Dacă te preocupă satisfacția sau fericirea hedonică, să gândești mai rapid, adica mai din viscere, pare o alegere bună. Imediat, cum termin aici, merg dincolo sa-mi procur nițică satisfacție așezat in lotus. (orice alte asocieri aparțin minții tale impure).

Aplicând rezultatele in educație, te vei orienta către programe care sprijină dezvoltarea gândirii logice și cunoașterea (aprofundată) conceptelor. Ai un dicționar p-acasă? Sau online? Îl consulți? Dacă n-ai, merită să-ți faci rost de unul. Da, da, și un manual ”comestibil” de logică.

Și ca să dau curs metehnei de profesor… Dragi copii, ce inseamna cuvântul ”deferent”? Dar ”sagacitate”? 😉 


Gray, S., & Gallo, D. (2016). Paranormal psychic believers and skeptics: a large-scale test of the cognitive differences hypothesis Memory & Cognition, 44 (2), 242-261 DOI:10.3758/s13421-015-0563-x