cinci secrete pentru o negociere perfectă

Te-a captivat titlul? E doar o mostră de cultură tips&tricks, după cum scria o zână sexi într-un articol (v. Aici).  O serie de ”secrete” îți va oferi și celebrul John Gray într-o conferință din noiembrie. Conform anunțului, dumnealui ne va dezvălui secretele comunicării, negocierii și motivării, dar nu la modul general. Deoarece femeile sunt de pe Venus, iar bărbații de pe Marte, se cuvine ca secretele să fie în funcție de sex.

Probabil psihologia socială este pentru dumnealui o mare enigmă. Diferențele de gen nu sunt relevante pentru comunicare, unde negocierea sau motivarea sunt contexte specifice de comunicare, dintr-un motiv simplu. Comportamentele marțienilor și venusienelor pot fi descrise și explicate prin aceleași principii de psihologie socială. Per ansamblu, diferențele de gen nu sunt relevante în domeniul influenței sociale. Cu atât mai puțin în negociere sau persuasiune (motivarea inclusă).Nu există o tehnică diferită de a persuada bărbații comparativ cu femeile. Pot exista tehnici diferite de la caz la caz, dar indiferent de gen. Dacă ești în rolul de manager și ceri unei persoane (B/F) să facă un lucru, ai șanse mai mari să-l obții, dacă îi oferi un motiv oarecare sau apelezi la pârghia autorității ierarhice. Atât ei, cât și ele manifestă o tendință de complianță în raport cu autoritatea. Puterea normei sociale de a ne modela comportamentele se aplică tuturor persoanelor, bărbați și femei. Sau, un alt exemplu, atât ei, cât și ele tind să urce în ierarhia socială, motivați fiiind de prestigiul social (ce le asigură un acces larg la resurse).

Dar rolul de gen și stereotipiile de gen sunt relevante. De exemplu, în State asertivitatea femeilor a crescut din 1970 până spre 1990 (cf. unui studiu din 2001), deoarece gradul lor de independență vizavi de bărbați a crescut pe măsură ce și-au asumat tot mai multe roluri sociale. Dar ce, mama naibii, legătură să fie cu comunicarea? Nu prea este. Atât marțienii cât și venusienele se exprimă în măsuri variabile asertiv, sunt motivați la fel pentru serviciu și negociază similar, fiind parte din marea familie hominidae. Sigur, există și unele diferențe. Expectațiile sociale vizavi de femei și bărbați pot fi și sunt diferite (de ex, exprimarea asertivă e blocată de rolul tradițional al femeii, aflată în coasta bărbatului). Dar, astăzi, aceste diferențe tind să se estompeze, iar impactul lor social să fie tot mai mic. Oricum, în vremurile noastre, nu sunt atât relevante încât să teleportezi bărbații pe Marte, iar femeile pe Venus.

Iar pentru ele, ca să vezi ironie, dacă vrei să le afli din gura dumnealui, trebuie să plătești! Nu câțiva firfirei, deoarece la casele mari, nimicurile costă pe măsură. Începând cu 159 euro (reducerea a expirat), poți achiziționa pachetul Silver. Are coffe break. Dacă nu-ți convine, poți alege pachetul Platinum, la 998 euro. Vei lua prânzul cu John Gray și îi vei admira dinții albi și strălucitori.