ce program alegi ca să te tratezi de adicție (psihologia deciziei)

Să presupunem că următorul scenariu e adevărat. Eşti dependentă de heroină sau vrei să faci o recomandare cuiva şi ai două variante de tratament.

Programul A e derulat de foşti heroinomani. Terapeutul tău e un fost dependent de heroină cam de aceiaşi vârstă cu tine. În literatura care susţine acest program vei găsi că printre beneficiarii care au rămas în program cel puţin un an, rata de succes e foarte mare, adică 80%. Cel mai mare avantaj e că terapeutul tău ştie pe propria piele cum e să fii dependent de heroină şi îţi poate oferi lămuriri pertinente din propria sa recuperare.

Programul B e derulat de terapeuţi cu studii în psihologie şi biologia dependenţei de heroină. Rata succesului oferită e mult mai mică decât a programului A. E de 30 %, dar procentul e bazat pe toţi aceia care intră în program. Terapeutul tău nu a fost dependent de heroină dar cunoaşte diferite tipuri de tratament.

Ai de luat o decizie importantă. Alte variabile fiind egale (de exemplu, costuri sau deplasarea), ce program alegi? Și în baza căror rațiuni?