Când terapeutul devine cârja clientului

Terapeutul cârjă (sau tampon, după preferințe) salvează clientul de experiența durerii sau supărării din viața acestuia. Profund mișcat în sufletul său generos, terapeutul sare să-și salveze clientul de emoțiile puternice printr-o exprimare viguroasă că totul va fi bine și că orice se va rezolva în final.

Care e riscul unei abordări de acest fel? Să ne gândim… Gata? Bravo! De unde, d-zeule, știe dânsul (sau dânsa) că totul se va rezolva?! E cumva profet? Da, nu este (și dacă ar fi, delirează, ceea ce devine mult mai grav). E doar un simplu om, echipat cu o cunoaștere psihologică cu care ar putea ajuta un alt om cu dificultăți sufletești (din acel suflet muritor). În acest caz, îl va ajuta la evitarea experienței dificile sau/și situației de viață problematice. Într-adevăr, exact pe dos față de ceea ce un terapeut meseriaș urmărește printr-o terapie psihologică. Mă refer la contactul conștient cu experiența interioară și situația de viață dificilă (exterioară) pe care clientul, într-un fel mai mult ori mai puțin conștient, caută să le evite.

În încheiere, să vedem câteva exemple de ”cârje” sau ”tampoane” administrate prin ședințele din cabinetele psihologice:

  • Hei, nu mai plânge, știi bine că e doar temporar.
  • Înțeleg că ți-ai distrus o căsnicie de 15 ani, dar totul o să fie bine. Mulți oameni s-au descurcat în situații mult mai tragice.
  • Astăzi am discutat despre cât de dificil e să-ți pierzi ambii părinți. E o durere pe care ți-o împărtășeșc, pentru că și eu i-am pierdut și a fost foarte greu o vreme. Dar am trecut peste. Iar asta se va întâmpla și în cazul tău.
  • Pari tare supărată vizavi de situația asta. Poate ar fi bine să ne concentrăm pe alt subiect în acest moment.
  • Îmi pare rău că am discutat despre acest subiect sensibil. Te tulbură și nu cred că ai nevoie de asta.
  • Înțeleg necazul tău, dar pari foarte supărată, încât poate ar fi mai bine să ne concentrăm pe altceva.
  • Mă tem că te vei întrista dacă abordăm relația ta astăzi. Hai s-o lăsăm pe o altă sedință.
  • N-ai de ce să te temi, pentru că eu sunt alături de tine și mă poți suna la nevoie.
  • Înțeleg că te simți abandonată, dar asta, te asigur, o să treacă și îți vei găsi un bărbat potrivit.