când faptele ne vorbeşte

Dacă nu trăieşti printre norişori, sperând la fericire şi armonie prin vibraţii misterioase, probabil eşti la curent cu evenimentele politice din această ţară. Sper că nu m-ai înţeles greşit. O atitudine de conştienţă (mindful) nu inseamnă să fii teleportată în lumi astrale sau să meditezi cu ochii închişi. Înseamnă să fii prezentă în existenţa concretă, să cunoşti profund ceea ce se întâmplă în jurul tău şi în contextul social al vieţii tale.

Îţi voi amenda stânga politică, iar tu îmi vei zice că sunt de dreapta. Vei crede că am un bias (unde?), că am o încrengătură nemţească, iar de aici şi favorizarea candidatului din partea dreptei. Nu, doar ader la un firesc al democraţiei şi prefer faptele. Nu cele din viitor, deşi importante, mai degrabă cele din trecut, în baza principiului cum că experienţa trecută ar putea fi cel mai bun predictor pentru viitor.

Vestea proastă, din propriile mele observaţii şi alte altora, e că stânga e o grupare cel puţin dubioasă, pervertită de instincte tribale. Merită să-ţi oferi timp şi să examinezi faptele lor (începând cu 2012) apelând la câteva surse informate. De ex, “maşinaria diabolică” DNA face ca 11 parlamentari să fie trimişi în judecată, din care câţi crezi că sunt ai PSD-ului? Şapte sau aproape 64 %.  Iar din 17 parlamentari urmăriţi penal, membrii în PSD sunt… ? 13, aproape 77 %! (sursa: hotnews.ro). Crezi că aşchia sare departe de trunchi? 

“If the facts don’t fit the theory, change the facts.”  (Albert Einstein)

Sper că te-ai prins. Einstein a glumit (a scos chiar şi limba :)). În baza faptelor observate (eventual, testate) îţi vei ajusta propria poveste (teorie) şi nu invers, adică inventând fapte ca să-ţi sprijini povestea. (mă înţelegi tu.)

Urmează să-ţi oferi acordul sau sprijinul pentru unul dintre candidaţi. În această privinţă, îţi voi oferi un sfat, deşi nu mi l-ai cerut. Sperând că nu-l vei lua drept atentat la statutul tău de adult vaccinat (şi autonom), sfatul meu e să nu te holbezi la candidat (sau la un om cu care urmează să închei un deal), nu la detalii de formă (ex: cum îi şade părul, dacă duhneşte sau dacă plescăie) şi adesea nici la declaraţii (deşi contează şi ele). Oamenii, în general, declară multe (mai ales înainte de Anul Nou sau înainte de evenimente semnificative). Merită să observi în primul rând faptele lor, iar în al doilea rând consistenţa dintre ideile declarate şi faptele lor. Urmează faptele ideilor exprimate? Mai pe şleau, în ce măsură se potrivesc faptele cu ceea ce iese pe gură? Mai tot timpul, adesea, mai rar ori deloc? Apoi, poţi afla biografia şi studia cu atenţie anturajul. După cum ştiu mai bine experţii în recrutare şi selecţie de personal (ştiu câţiva care mă citesc), parcursul profesional e un indicator pentru ambiţie, hărnicie, disciplină şi consistenţa dintre scopuri şi realizări. Un viitor preşedinte ar putea întruchipa astfel de calităţi. Nimeni nu cred că-şi doreşte un preşedinte parvenit şi duplicitar, care simpatizează cu persoane cel puţin dubioase din perspectivă legală.

Nu vreau să te influenţez în alegerea ta. (hai, poate puţin! :)). Mai important mi se pare să-ţi exerciţi dreptul de veto. Indiferenţa ta ori lehamitea vizavi de clasa politică te va costa în viitor, chiar şi fără votul tău. Contribuţia ta e măruntă, insă ea se adaugă la alte mii de contribuţii mărunte, iar efectul cumulat va fi resimţit.

Dar nu am eu condei pentru asemenea subiecte. Mulţi alţii se descurcă mai bine. Poţi încerca acest articol din revista22, un „Apel către nehotărâţi” se cheamă. Probabil e pentru tine, iar dacă nu, merită să-l dai mai departe.