batranelul psihopat

Draga mosule Craciun, tu iubesti copiii?

Daaa.(Ho! Ho! Hooo!)

Treci tu cu sania ta (uimitoare) pe la fiecare copil din lume ca sa-i lasi cadouri?

Doar la cei cuminti!

Sa inteleg ca celor rai nu le aduci cadouri?

Nu. Doar copiii cuminti primesc cadouri.

Banuiesc ca ai criterii clare cu ajutorul carora imparti copiii in cuminti si rai. (whatever that means!)

Foarte clare! (Ho! Ho! Hou!)

Mosule, stii oare ca unul din 15 copii din tarile in curs de dezvoltare (din care face parte si Romania) va muri de foame inainte de varsta de 5 ani? Iar 21 000 de copii au murit in fiecare zi in anul 2010. Cea mai mare rata a mortalitatii infantile se afla in statele africane Sub-Sahariene. Aici, unul din opt copii nu apuca implinirea a 5 ani! Iar in sudul Asiei unul din 15 nu implineste 5 ani. Stii, tu, oare ce-i omoara? In aproape o treime din decese, cauzele sunt subnutritia si malnutritia (deficite in nutrienti de baza), de care sufera, initial, mamele lor si  ulterior, ei. Iar daca unii dintre ei scapa de “dna cu coasa”, vor avea dizabilitati de invatare, retard mintal si sanatate precara. 32.5 % dintre copiii tarilor in curs de dezvoltare sunt malnutriti, adica unul dintre trei are deficite in nutrienti de baza: vitamina A (asociata deficientei vizuale, intarzierilor mintale, scade imunitatea), iod (IDD – Iodine Deficiency Disorders) si fier (scade eficienta raspunsului imunitar la infectii virale).

La toti acestia (din tarile in curs de dezvoltare, dar si din alte religii) nu vei duce cadouri. In criteriile dumitale se pare ca intra nu doar GDP-ul, ci si religia! Sunt toti acesti copii “rai”? Au gresit cu ceva? Sa fie vinovati ca s-au nascut in tari sarace unde parintii lor castiga (daca au norocul!) cel mult 1.25 $ pe zi? Ba mai mult, zeul care te trimite sau colaboratorul (your project developer), cum se face ca nu are grija de toti acestia? Stii, macar atat cat sa-si permita, cei 925 milioane de semeni (in 2010) ai nostri infometati, hrana zilnica, fara a fi Bio?! Nu este el, atotputernic?!

Agricultura poate furniza suficienta hrana pentru toata lumea, chiar daca populatia a crescut la aproape 7 miliarde de indivizi (mai precis, 6.8 mld de specimene homo sapiens), si produce cu 17 la suta mai multe calorii decat oferea acum 30 de ani. The United Nations Food and Agriculture Organization estimeaza 2720 kcal per persoana, ceea ce e suficient. Totusi, aproape un miliard de semeni ai nostri sunt subnutriti, pentru ca nu au suficiente venituri ca sa-si procure hrana, teren ca sa cultive ori sa creasca animale.

Insa, cui oferi tu mosule? Bag de seama, ca tot celor care au si nu mai au nici loc unde sa-si depoziteze jucariile si nici mate libere pentru ospatul ce urmeaza! Mosule, sunt bucuros ca nu esti adevarat si ca esti doar un “brand ipocrit” (desi multi copii cred si sunt incurajati sa creada!), pentru ca altfel ai fi un batranel psihopat! Iata, cred eu, un adevar ce merita cunoscut de prichindei (cei norocosi). Si, bineinteles, de parintii lor!

Merry Christmas! Ho! Ho! Ho!