tren(d)ul neurostiintelor si aplicatiilor istete

In timp ce unii “sapa” dupa motivatiile psihologice din spatele depresiei si anxietatii, altii testeaza experimental o tehnica de stimulare transcraniana. Dumnealor, o mana de cercetatori de la Oxford si Universitatea Hyperion, pardon, de Vest din Australia, vor pune, in curand, pe drumuri cabinetele de psihoterapie mambo-jumbo. Studiul lor publicat recent in jurnalul Biological Psychiatry ne arata ca o sedinta de 20 minute de stimulare electrica a unei zone tinta din cortex poate duce la optimizarea performantelor la o sarcina cognitiva computerizata de modificare a unui tipar nesanatos de atentie asociat unei anxietati inalte. Hai sa o luam cu incetinitorul.

Doctorul Patrick Clarke  (UWA’s School of Psychology and Centre for the Advancement of Research on Emotion), seful echipei, ne aminteste ca modificarea biasului de atentie prin proceduri de antrenament cognitiv (exista apps-uri dedicate pentru smartphone) ne ofera beneficii promitatoare in tratarea tulburarile de anxietate, de depresie, adictie si dieta. Intr-adevar, o parte din munca unui psihoterapeut s-ar putea transfera pe smartphone, astfel incat sedintele (de psihoterapie) din cabinetul psihologic au devenit sedinte de instruire si feedback vizavi de practica de acasa.

Procedura intra la categoria aplicatii de Cognitive Bias Modification (CBM). In cazul ca ai unele probleme de anxietate sau depresie, vei avea nevoie de un telefon istet si un terapeut „reciclat” si exercitii regulate (de ex, iti poti cumpara o “mentosana” contra anxietatii pentru android la doar 6 lei si ceva). Nu intru in detalii si revin la tehnica stimularii sexuale, ptiu, cerebrale.

Transcranial direct current stimulation sau tDCS amplifica activitatea in zonele cerebrale tinta prin aplicarea unui slab curent electric la nivelul scalpului. Ce legatura e intre tDCS si CBM? Echipa doctorului Clarke a identificat initial zona de pe cortex responsabila pentru modificarile atentiei in sarcina cognitiva. Ulterior, a demonstrat ca stimularea electrica a acestei zone creste eficienta in antrenamentul CBM.

In continuare, daca esti mai de specialitate, am copiat pentru tine paragraful cu concluziile din rezumatul raportului de cercetare:

„Our findings provide the first experimental evidence that increasing activity in the dorsolateral prefrontal cortex leads to greater evidence of attention bias modification. This evidence confirms the role of these areas in facilitating change in the allocation of attention to threat. We believe this study provides a critical step in the translation of neuroimaging findings to novel neuromodulatory interventions capable of enhancing the treatment of emotional pathology.”

Prin acele sublinieri vreau sa accentuez ideea unei psihoterapii moderne bazate pe neurostiinte si software. Aceasta e psihoterapia viitorului, profetesc eu, un viitor care devine prezent pe zi ce trece.  In acest context cine nu va prinde trenul, pardon, trendul neurostiintelor (si aplicatiilor inteligente) va ramane piperon (sau biberon?).