persuasiunea la morcovi, conopida, varza si altele

Se intampla prin anii ’60… Un psiholog pe nume Jack Brehm de la Duke University (North Carolina, US) si-a propus sa afle (cu oftica pe copiii lui, pentru ca nu mancau plante), daca nu cumva ar putea gasi o cale prin care copiii sa perceapa favorabil consumul de vegetale.

Facu rost de o grupa cu 50 de copii si ii invita sa evalueze gradul in care fiecare planta dintr-o lista lunga i-ar face placere s-o consume. Peste cateva saptamani, Brehm (probabil, exasperat) comunica copiilor ca ar dori sa stie daca gradul de placere in privinta consumului se modifica. Observa, te rog, sinceritatea din acest mesaj – le-a oferit un motiv suficient de bun ca prichindeii sa incerce legumele.

Ca sa testeze aceasta idee, domnul Brehm le propune prichindeilor sa incerce la intamplare vegetale. Doar ca nu e la intamplare, iar aici e clenciul. El va “selecta” pentru fiecare acele plante evaluate initial ca fiind neplacute. Asa ca, o lua spre piata cu lista plantelor evaluate initial ca fiind nesuferite de fiecare in parte.

Fiecare copil va incerca vegetalele respective in cate trei portii zilnice in fiecare saptamana timp de cateva saptamani (da, da, cu acordul parintilor). Peste o luna de zile, Brehm arata acestor copii o lista lunga cu vegetale printre care se afla si legumele nesuferite initial, dar consumate sistematic in ultimile saptamani, si ii roaga se evalueze gradul de placere in privinta consumului.

Ce crezi ca s-a petrecut intre timp?

Predictia lui Brehm era urmatoarea: daca vor consuma sistematic aceste legume, evaluate ca fiind neplacute, gradul de placere, in privinta consumului acestora, va creste. De ce ar sta lucrurile in acest fel?  Copiii, care consuma legumele (neplacute initiale) in mod sistematic, vor incepe sa creada ca, din moment ce consuma aceste legume, atunci trebuie ca le place. Exact asa s-a intamplat.

Inarmat, dar si surescitat, cu rezultatele acestui studiu in minte, Jack Brehm dadu fuga acasa si impreuna cu sotia reusi sa-si convinga proprii copii de placerea (gustativa) oferita de multele legume proaspete.  Iata cum si unii parinti isi pot “manipula” proprii copii.

Vrei sa tragi o concluzie? Bine. Te las sa meditezi la implicatiile acestui studiu (unele consecinte sunt de nivel social).

Brehm, J. W. (1960). Attitudinal consequences of commitment to unpleasant behavior. Journal of Abnormal and Social Psychology, 60, 370-383.