incentives science

Daca esti unul dintre studentii la psihologie trebuie sa fi auzit  (de la profa/profu de psihologie sociala) de urmatoarea povestioara (visez, desigur!). Este o poveste ilustrativa pentru una dintre cele mai grozave teorii din psihologia sociala despre care n-am sa suflu o vorba (decat daca ma platesti la ora).

Un batranel traia intr-un cartier rau famat. Intr-o buna zi (cu ghinion, de altfel) niste adolescenti sturlubatici si-au propus (plictisti de scoala) sa-l necajeasca pe batranelul nostru. Asa ca in fiecare zi, ei treceau pe la casa mosuletului si cu ajutorul unui limbaj de cartier savant comentau traiul senin (ca urmare a unei pensii decente) al hodorogului. Doar ca acesta nu era un mosulet oarecare. Ca urmare a unor meditatii prelungite in lotus alternate cu statul pe cap, isi putea controla furia si mentine o atitudine de detasare senila, pardon, senina. Nu, nici pe departe, mosuletul intelegea (cu adevarat) psihologia sociala, asa ca si-a intocmit un plan smecher, frate.

I-a asteptat pe adolescenti in fata casei. Acestia au sosit, si-au facut numarul, iar hodorogul, deoarece a urmarit constiincios filmele cu Steven Seagal, i-a batut mar (kidding).

Batranelul, in mod vadit senil, i-a platit. Da, le-a dat bani, renuntand la cafteala, o strategie prea putin inteligenta. Sa zicem, ca i-a platit pe fiecare cu cate 10 lei. Mai mult, le-a propus urmatorul deal. De fiecare data cand dumnealor vin sa-l injure, el ii plateste. Un astfel de individ care plateste ca sa fie injurat, nu poate fi decat scrantit, plecat cu pupaza, smintit.

Timp de o saptamana, o data pe zi, hodorogul senil ii platea, conform intelegerii, pe acei adolescenti care faceau si ei un ban cinstit, “defecand” cu spor la casa mosului (mosu’ are pensie mare, fost cadru militar).

Dar la inceputul urmatoarei saptamani, cand adolescentii au venit sa-si castige existenta, batranelul le-a explicat ca a avut niste cheltuieli imprevizibile si ca nu-I poate plati decat cu cate2 lei pe fiecare. Fara a fi prea deranjati, adolescentii au primit banii si au continuat cu comentariile obscene.

La inceputul celei de-a treia saptamani, totul s-a schimbat. Cand gasca, cu constiinciozitate, s-a infiintat la casa mosului, el le-a explicat ca nu poate sa le ofere mai mult de 50 de bani fiecaruia, date fiind niste probleme de sanatate. O oferta scandaloasa, vezi bine, iar adolescentii, frustrati de aceasta propunere, au refuzat sa-si mai strige obscenitatile.

Ca sa intelegi pe deplin actiunile aparent irationale ale batranelului, va trebui sa faci o calatorie in timp, in anul 1970, si sa te intalnesti cu un individ pe nume Edward Deci care i-a platit pe unii ca sa rezolve un puzzle dificil (in cadrul unui experiment stiintific). Da, are legatura cu psihologia motivationala, despre cum poti creste sau descreste motivatia angajatilor cu ajutorul stimulentelor sau despre cum poti perverti motivatia pentru invatatura a unui pusti ori adolescent.