mumia din dormitor (paralizia din somnul REM)

Cum ar fi ca intr-o dimineata sa te trezesti brusc si sa ai senzatia ca mai este cineva cu tine in dormitor? Privesti infricosata prin jur si dai cu ochii de o mumie asezata… langa tine. Ingrozita, incerci sa te ridici, sa strigi, sa fugi, dar constati ca muschii nu te asculta. Nu poti face nicio miscare, iar mumia pare cat se poate de reala si este atat de aproape de tine, incat o poti atinge. Pe masura ce te mai dezmeticesti, mumia egipteana pare ca se destrama si in final disparu fara urme. Inspaimantata si neputincioasa, privind la disparitia magica a mumiei, simti ca te poti misca. Sari din pat si… probabil, suni la 112 ori la un prieten bine antrenat la wrestling cu mumii. Evenimentul s-a incheiat, pulsul revine treptat la un ritm normal, dar tu te poti jura pe ce ai mai sfant ca acea mumie a fost la tine in dormitor! Insa, inafara de marturia ta, nimic nu dovedeste asta.

Se poate intampla (chiar si tie) ca un om sa se trezeasca brusc din somn si sa descopere rapid ca nu se poate misca. Este urgent cuprins de frica si va trai impresia ca cineva sau ceva il pandeste sau il priveste, ceea ce transforma frica intr-o spaima coplesitoare. Amigdala, structura neuronala (aia mica de forma unei migdale) responsabila cu starea de alarma si detectarea stimulilor potential periculosi, intra in alerta; starea de imobilitate este un semnal ca supravietuirea este (in) direct amenintata (live!).

Fenomenul responsabil pentru astfel de consecinte poarta numele de paralizia din timpul somnului (somnul REM – cand ochii se misca rapid si majoritatea muschilor sunt paralizati, caci altfel, aflati in lumea viselor, cine stie ce tumbe am face). Daca ti se intampla sa te trezesti din somnul REM (rapid eyes movement) inainte ca paralizia sa dispara vei trai, probabil, o experienta infricosatoare. Intr-o varianta mai extrema, vei experimenta scrasnete, huruituri, trosnete, lumini si impresia unei prezente amenintatoare prin apropiere –  caracteristicile acestui fenomen.

Aceasta experienta, in functie de credintele si scenariile de prin cap, poate fi cu usurinta interpretata de creier, la momentul derularii, spre exemplu, ca rapire de catre extraterestrii fascinati de anatomia umana si chititi pe transplant de organe sau ca tortura in cazanele cu smoala incinsa de o gasca de draci impielitati. Un eveniment recent cu un puternic ecou emotional poate, de asemenea, influenta interpretarea (involuntara) a experientei. De exemplu, in cazul in care cineva apropiat a murit de curand sau ai auzit de moartea cuiva si daca crezi in teoria sufletelor, vei crede ca sufletul celui decedat tocmai ti-a facut o vizita inopinata.

Daca prin cap iti ruleaza adesea astfel de filme, exact asta poti experimenta la momentul trezirii bruste (inainte de disparitia paraliziei) din starea de vis. Asa ca, mare atentie la ce filme iti ruleaza la mansarda. Poate incerci si alte genuri? O comedie?!