frumusetea de sub pielea ta

ClooneyGeorge Clooney, la 54 de ani, e considerat de multe femei un model ideal de bărbat. Cred că şi de tine (chiar dacă eşti bărbat şi nu eşti consumat de propriul narcisism). Te invit să-l priveşti şi să-i oferi o notă pentru atractivitate pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă un nivel minuscul de atracţie, iar 10 e maxim (dincolo fiind domnul Iisus Hristos).

Ce am măsurat? Percepţia ta, subiectivă, asupra atractivităţii dumnealui. Carevasăzică, frumuseţea din ochii tăi. Desigur, percepţia ta depinde şi de unele indicii exterioare (prietenii ştiinţelor cognitive ştiu de bottom-up processing). Care să fie aceste indicii?

Sunt de două feluri (cf. unor studii): calităţi statice şi calităţi dinamice. Ambele modelează percepţia atractivităţii. Calităţile statice cuprind caracteristici fizice, cum ar fi, simetria facială, înălţime, gură, piept sau gluteuşi. Calităţile dinamice sunt legate de frumuseţea interioară. Da, ai citit bine. Există o frumuseţe interioară sau o expresie a personalităţii. Mai precis, termenul folosit e stil expresiv-dinamic, aşa cum e măsurat prin expresivitatea emoţională şi abilităţile sociale ale unei persoane (indiferent dacă ea crede sau nu în sfântul duh, în constelaţiile familiale sau în selecţia naturală). Stilul expresiv-dinamic e o componentă majoră în carisma manifestată de o persoană. În termeni mistici, vorbim de „frumuseţea subtilă”.

În evaluarea atractivităţii lui George Clooney ai fost influenţată nu doar de impactul calităţilor fizice, ci şi de cel al stilului expresiv (sau de Animus?), chiar dacă mai mult ai ghicit sau intuit privind doar la o fotografie. Dar, fără îndoială, ai trimis comanda de căutare în memorie după câteva scene cu dumnealui. (scene din filme sau reverii?). Calităţile dinamice, după cum le e numele, ţin de mişcare, cum ar fi eleganţă în gesturi, postură, privire, zâmbet şi felul în care vorbesc ele despre tine. La acestea poţi adăuga exprimarea emoţiilor pozitive care te transformă în ochii privitorului într-o persoană fermecătoare. (Dacă eşti veselă sau bucuroasă, ba chiar fericită, nu ţine pentru tine. Anunţă-ne). Aceste indicii alcătuiesc stilul expresiv dinamic, care reprezintă un predictor pentru atractivitatea unei persoane.

Personalitatea şi expresia personalităţii contează. Poţi fi o persoană frumoasă în exterior, dar înfiorătoare pe dinlăuntru sau un fel de zână pe dinafară şi o baba cloanţa pe interior. Şi viţăvercea. Dar asta numai într-o gândire alb-negru. Cu excepţia sfinţilor, ceilalţi oameni variază în expresia personalităţii de la extrema zână / făt-frumos la baba cloanţa /căpcăunul. Vestea bună e că stilul dinamic expresiv poate compensa lipsa unor trasături fizice atractive. Mulţi oameni nu sunt frumoşi conform standardului clasic de frumuseţe, dar sunt totuşi atractivi. Se zice despre ei, că te farmecă sau că manifestă o frumuseţe subtilă.

Atractivitatea poate fi „manipulată” într-o anumită măsură. Dacă eşti urâtă ca noaptea sau urât ca dracu, poţi apela la niscaiva tertipuri ca să devii mai atractiv(ă). Deşi, se poate să te fi consolat cu sintagma „Cine mă place, o să mă placă aşa cum sunt”. Odată ce adaugi un stil cinic sau ţâfnos (sau sincer şi realist?), mă tem că şansele de a fi plăcută le egalează pe cele ale universităţilor noastre de a fi competitive în UE.

Vestimentaţia, machiajul şi menţinerea tonusului fizic pot modela percepţia subiectivă a atractivităţii. Sigur, stima de sine şi valoarea personală contribuie la modelarea percepţiei proprii asupra corpului, dar si asupra percepţiei altuia. Ce vibraţii, măi? Deoarece, comunici (non)verbal stări şi emoţii pozitive, iar oamenii sunt atraşi de tine precum fluturii de lumină (tind să fie contaminaţi afectiv). La aparenţa fizică, din neşansa genelor ne-fiind apropiată lui Charlize Theron, poţi adăuga exerciţiul de abilităţi sociale şi expresia spontană de entuziasm sau bunădispoziţie. Te asigur (science-based), că vei electriza atmosfera, iar bărbaţii vor roi pe lângă tine precum bondarii la miere. Şi va depinde de tine, în funcţie de cât vrei să joci „hard to get”, când vei lăsa un bondar (sau mai multi?) să guste din „dulceaţa” ta (cu grijă, să nu facă diabet).