Euro(stat) degeaba?

Îmi imaginez că eşti o persoană deşteaptă. Hai să zicem inteligentă. Cel mai probabil eşti o persoană cu o inteligenţă peste medie. Dacă am stabilit asta, te pot întreba cu nonşalanţă „Ce zi este mâine?”. Nu e una deosebită, data de 25 mai 2014, din anumite puncte de vedere.

Din altele ar putea fi o zi specială! O zi in care tu, o persoană cu inteligenţă peste medie, îţi exerciţi liberul arbitru (dreptul de veto) în planul conştiinţei civice de nivel european. Dacă, într-adevăr, eşti acea persoană inteligentă, după cum bănuiesc eu, vei face mâine o mică excursie. Până la o secţie de votare.

O persoană care nu se implică, conform acestui rol-cetătean european, cred că este o persoană:

Neputincioasă sau care are credinţa că decizia ei nu are impact asupra viitorului, un viitor din care ea sau el (cetăţean european) face parte.

Somnolentă (deşi, poate, chiar practică meditaţia, sperând la o „trezire”) sau visătoare, de regulă, cu fantezii spiritualiste vizavi de o inchipuita lege a echilibrului universal.

Infantilă, adică adoptă o atitudine specifică unei vârste infantile, deşi se legitimează cu C.I. Altcineva (electoratul stabil al partidelor politice) alege pentru ea, deoarece doar un copil nu poate face anumite alegeri.

Egoistă, deoarece decizia ei nu se reflectă asupra ei, direct, în viitorul apropiat. Ea se întreabă „Cum mă ajută pe mine votul meu?”

– Arogantă, retrasă într-un puritanism intelectual şi extraterestru, daca nu cumva spiritual-religios.

O persoană care nu alege (nu votează) se poate încadra în una din acele categorii (nu sunt exhaustive). Cum fiecare îşi justifică (şi mistifică) lipsa de implicare este o altă poveste. Însă cine nu se implică dar emite, ulterior, pretenţii sau se lamentează şi critică fără să fi mişcat un deget (adică tărtăcuţa la secţia de votare), este un om fără minte, nu doar iresponsabil.

Mâine există prilejul ca oricare cetăţean european (roman) să contribuie, prin alegerea sa, la un viitor. Cu orice prilej de exercitare a dreptului de veto pe care îl ratezi sau nu, contribui şi tu la starea sau contextul social-istoric. Da, contribuţia ta este minusculă, este microscopică, însă aşa cum mulţi microbi pot genera o infecţie (vezi problema actuală din spitale) într-un mod similar alegerea ta alături de alte alegeri va avea impact!

Reveriile unui cetăţean european (doar în acte) despre o lume, o europă mai bună, nu ajută cu nimic şi pe nimeni. Sunt asemeni rugăciunilor. Zeii nu coboară din ceruri ca să facă o lume mai bună, mai dreaptă, mai corectă. Zeii nu răspund la rugăciuni decât în minţile bolnave ale unor „aleşi”. Zeii nu intervin, fiind ocupaţi cu treburile cosmice.

Zeii sunt plecaţi. Au rămas doar oamenii. La o scară globală, câţiva sunt cetăţenii UE. Tu eşti unul dintre ei. De ce nu mergi, mâine, la vot?