Dezinsectie, in curand!

Ma tem ca multi oameni subestimeaza puterea adictiva a nicotinei si, in consecinta, o trateaza cu superficialitate. Nicotina este un drog, la fel ca heroina, si produce o puternica adictie cu diferenta ca simptomele ei (de sevraj) nu sunt deloc spectaculoase, iar consecintele sunt insidioase. Un heavy smoker va experiementa pofta (craving in jargonul toxicomaniilor) pe tot parcursul vietii. Nu mereu, ci pe masura trecerii timpului, tot mai rar. Insa, ea nu va disparea complet. Amprenta adictiei (la nicotina) in creier va fi permanenta. Riscul recaderii (sa fumezi o data si sa redevii dependent) exista toata viata (la un heavy smoker).

Adictia la nicotina poate fi asemanata cu un parazit care traieste in creier pe seama resurselor tale. Aceasta vietate te mananca de viu. Nu exagerez. Neuronii devin tot mai adaptati la receptia nicotinei. Creierul se va adapta la prezenta nicotinei, in timp ce corpul continua eforturile de asimilare care, treptat, il epuizeaza, adica sanatatea se deterioreaza.

Parazitul se poate extinde prin creier. Tot mai multe camere (receptori neuronali) sunt ocupate de parazit. Iata cum, grosso modo, multe retele din creierul tau se adapteaza la nicotina.Astfel ca, nevoia de ea creste (pragul de toleranta) si tu poftesti la tot mai multa.

Iti imaginezi cum va fi odata ce ai ales sa extermini parazitul? Va dura 3-4 luni pana cand multi neuroni se re-adapteaza la absenta nicotinei. Parazitul moare treptat. Nu dintr-o data, iar oricand, poate reinvia. Odata ce te-ai hotarat pentru abstinenta, razboiul cu parazitul abia a inceput. Daca esti bine inarmat, cu strategii anticipative si resurse, ai mari sanse sa reusesti.

E posibil ca tu sa negi. Sa nu crezi ca ai o boala, o adictie. Insa, o ai. In termeni analogici, o adictie e un fel de prizonierat sau de sclavagism (psihologic, cu substrat biochimic). TU esti prizonier sau sclav. Esti sclavul acestei vietati devenita un tiran al propriei tale vieti. Daca nu poti trai fara ea (nicotina), atunci ea este stapana ta. Vietatea nicotinica te stapaneste, iar tu esti sclavul ei. Mai esti LIBER(A)? Iti poti imagina asta. In realitate, nu esti libera. Daca tu crezi in libertate, vei alege libertatea. S-ar putea ca valoarea libertatii sa te motiveze pentru o decizie. Dar depinde ce loc are, la tine, in ierarhia de valori. Poate valorizezi sanatatea si iti doresti o batranete, care oricum e dificila, fara probleme de sanatate produse de vietatea nicotinica.

Sa-ti reamintesc. Nicotina este un drog (legal!!!), iar adictia la nicotina e o boala (o dependenta fizica si psihologica) si trebuie tratata ca atare. O interventie terapeutica presupune un plan si o evaluare precisa. Aici, mi-am propus sa intervin eu, fost fumator. Mi-am propus sa pun la dispozitia ta(daca esti fumator) o metodologie prin care iti poti creste sansele de reusita, daca alegi sa te angajezi in lupta cu “monstrul nicotinic” (adictia la nicotina). Cand? In septembrie. (revin)