dacă vrei să salvezi Lumea

Ultimul apel ca să mai putem salva Lumea a fost strigat de soborul de preoți. Așteptăm, bineînțeles, intervenția divină și Apocalipsa. De fapt, nu așteptăm ci mergem încolonați să ne rugăm în măreața Catedrală, capodopera inteligenței neaoșe.

Ultimul apel a fost lansat de oamenii de știință. Apelul e către oameni și guvernele lumii ca să adopte de urgență măsuri drastice în speranța reducerii schimbărilor climatice. Așa scrie într-un articol de pe site-ul BBC pe care l-am citit aseară nu fără a mă îngrozi uitând pe moment de ticăloșiile unui fost cârciumar de comună (care, mai nou, se preocupă de bufonerii cu valize).

Poate n-aveai o angoasă pe ziua de azi, așa că m-am decis să îți servesc una din bunătate sufletească. În loc să fie pace și armonie în lume cu binecuvântare divină și perversiuni diavolești, vom avea catastrofe în serie și paralel. Să luăm aminte că o creștere de temperatură peste 1.5 grade Celsius se va întâmpla peste… treizeci de ani. Ți-ar plăcea, așa-i? Mai huzurim oleacă, iar tinerii și copii se descurcă ei că sunt vaccinați. Nu, în vreo doisprezece ani.

După anul 2030 vom culege roadele nepăsării unor lideri politici din întreaga lume de astăzi, așa ca Donald Trump, Vladimir Putin și Xi Jinping. Să mai amintesc de politicienii noștri dragi cu care ne mândrim până și când deschid gura? Sau cu Bucureștiul, o glumă de capitală europeană amendată pentru poluare și mândră de al treilea loc din lume la lentoare în trafic?

Măsurile drastice trebuie luate de urgență, dar nu e nicio grabă, dacă vrem adrenalină și senzații tari la o creștere a temperaturii spre 3 grade Celsius.  Ele trebuie luate nu doar de liderii politici, ci și de noi, de fiecare persoană care crede că e echipată cu o conștiință ce se extinde ceva mai departe de propriul sine.  Dacă te numeri printre aceste persoane și vrei să afli câteva măsuri, lipesc aici pentru tine paragraful din articolul BBC.

buy less meat, milk, cheese and butter and more locally sourced seasonal food – and throw less of it away • drive electric cars but walk or cycle short distances • take trains and buses instead of planes • use videoconferencing instead of business travel • use a washing line instead of a tumble dryer • insulate homes • demand low carbon in every consumer product

Te mai poți preocupa cu selectarea deșeurilor și transportarea lor la centre de colectare. Dacă ai timp liber și resurse, dar și personalitate altruistă, te poți îngriji de proiecte pentru protejarea naturii și instruirea copiilor și tinerilor vizavi de natură și spațiul public.

Când mai discut cu oamenii, mă privesc ori cu amărăciune, ori cu neîncredere, atunci când le spun că ”salvarea planetei” începe cu fiecare persoană. Aproape că nici eu nu cred când mă aud. Totuși, îmi place să cred că fiecare măruntă contribuție contează în producerea unui efect de amploare. Ce ar fi ploaia fără picăturile de apă?