BOGĂȚIA SPIRITUALĂ

Cine reflectează asupra valorilor, pășește într-o lume spirituală. Și cine își face rost de valori, în lumea spirituală, se cheamă că devine un om bogat spiritual. Păi cum poate fi și el bogat? Nu are venituri de lux, nefiind un bugetar de lux sau antreprenor de un fulminant succes. Seamănă cu acela care are valori la bancă. Dar, diferă de acesta prin aceea că valorile sale nu pot cumpăra obiecte, funcții, vacanțe, relații și învârteli. Nu te pripi să crezi că n-au nicio valoare pragmatică. Hopa! Poftim, valoare, de care? Pragmatică, aha, deci pui preț pe pragmatism. Dacă judeci astfel, se prea poate să deții o valoare pragmatică.

Valorile sunt de doua feluri:

  • Valori declarate (de obicei, acele valori dezirabile la nivel declarativ, precum sinceritatea sau cinstea)
  • Valori practicate sau in actiune (acele valori care se reflectă in actiunile personale)

Nu sunt puțini aceia dintre noi care declara una si fac alta (pe o bază constantă). Să ai mare atenție la acești indivizi care își merită numele de ”ipocriți”. În numele libertății, de exemplu, un individ poate constrânge o altă persoană. Sau, în numele adevărului, un alt individ poate născoci povești sau răstălmăci fapte de dimineața până seara.

Valorile practicate sistematic au fost numite TĂRII sau, în limba engleză, STRENGTHS de catre doi celebri psihologi, Martin Seligman & Chris Peterson (decedat). Pentru mai multe detalii vizavi de modelul VIA, elaborat de cei doi, poti accesa aici.

Claritatea vizavi de valori ajută la punerea lor in practica. Iar asta poate duce la dezvoltarea de trăsături-forță (strengths), care definesc caracterul, conform cu modelul VIA. Iată că apar și beneficiile în urma clarificării unor valori spirituale. Contează? La ce ne poate ajuta niște caracter? Temă de meditație.

Valorile psihologice/spirituale seamănă cu acele marcaje de la munte care-ti indica directia spre o cabana. Tu te ghidezi dupa ele, insa nu le iei acasa. Iti sunt repere pe drum sau direcțiile de pe busolă ca sa nu te ratacesti si sa recunosti drumul.

Valorile sunt perfecte și nu suportă comparații. Ceea ce alegi tu nu e mai bun decat ceea ce alege altcineva, indiferent de status social, si nici invers. Daca tu alegi “rabdarea”, un altul care alege “hedonismul” nu e mai bun sau mai putin bun decat tine (si invers). Valorile imateriale (spirituale) fac comparațiile sociale imposibile. Nu și valorile materiale.

Valorile nu sunt sentimente. Te poti simti entuziasta cand actionezi conform unor valori alese. Dar asta nu inseamna ca valoarea e sentimentul de entuziasm.

Valorile nu se afla in viitor. Nu sunt de urmat candva. Ele sunt de urmat acum. O valoare energizeaza fiecare pas al tau pe drumul ales. Il valideaza si te asigura ca esti pe drumul cel bun intocmai ca marcajele de la munte sau bornele kilometrice de pe sosea. Se cheamă că valorile pot îndeplini funcții motivaționale.  

Dar, valorile nu sunt idealuri. Ele sunt „tesute” in ceea ce faci concret ”aici si acum”. Poate nu esti constienta de ele. Insa, te asigur ca in subteranele mintii exista valori, deoarece ne nastem cu predispozitii valorice sau tendinte de a prețui anumite actiuni si nu altele (de exemplu, cei mai multi oameni pun preț pe cooperare, altruism și bunătate).

Valorile nu sunt scopuri. Nu au o finalitate. Nu poti spune ca ai ajuns la ele. Doar despre scopuri poti spune asta. Valorile sunt directii de urmat. Valorile nu sunt pașii pe care îi faci pe drumul ales. Modul cum ajungi unde ți-ai propus poate fi diferit de la o persoană la alta. Daca mergi dupa o busola spre nord-est, nu poti spune la un moment dat ”gata, am ajuns la nord-est” (decat daca esti intr-o ureche!:)). Daca iti propui sa ajungi la o anume cabana din varf de munte, acesta e un scop pe care il poti atinge. Drumul sau excursia ta poate reflecta un set de valori. Sa zicem determinare, miscare in aer liber si aventura. Pentru altcineva, poate însemna confort și divertisment alegând să urce cu hardughia 4×4 până în vârful muntelui. Dar dacă numește asta ”mișcare în aer liber”, îl poți bănui de ipocrizie (ori de nepriceperea cuvintelor?!).

Chiar daca ti-ai atins scopul-ai ajuns la cabana, nu inseamna ca ti-ai realizat valorile. Ele nu se termina. Spre exemplu, îti propui sa fii o persoana iubitoare, în baza alegerii valorii de iubire, in relatie cu partenerul tau. Esti azi, maine si poimaine iubitoare. Apoi, te opresti? Ai ajuns la capatul iubirii (sau rabdarii?!)? Nu, din moment ce tu ai optat sa fii o persoana iubitoare, faci acele actiuni in acord cu valoarea aleasa si anume, iubirea. Valorile sunt directii alese, nu scopuri. Poti deriva scopuri din ele, desigur. Iti poti stabili scopuri in acord cu valorile, deoarece scopurile neconectate la valori sunt praf în ochi. Îți reamintesc că se învață la ACT.

Valorile implica responsabilitate. Nu mai poti ocoli raspunderea pentru ceea ce faci. E limpede in sinea ta ca, odata ce ai ratacit drumul, urmeaza consecinte. Sau ca odata exprimata o valoare, la fel, urmeaza consecinte. De ex, nu poti scapa de efectele sinceritatii. Daca spui ceea ce crezi cu adevarat despre el, probabil va fi ranit si nu va mai dori sa te vada. Iti asumi asta. Sau, din contră, ea iti va multumi, deoarece acum stie ce poate indrepta la ea (depinde de incarcatura pe factorul ”narcisism”:)))

Valorile nu sunt batute in cuie. Ele nu sunt obiecte. Nu sunt absolute. Nu sunt alese odata pentru totdeauna. Valorile sunt alese moment cu moment prin ceea ce decizi si faci. Asa cum alegi sa urmezi o poteca sau alta intr-o excursie. Evident, ca daca-ti tot schimbi poteca, nici consistenta ta interioara nu mai creste. Esti asemeni unei frunze in bataia vantului. Dar nici sa crezi ca poti functiona 100% in acord cu valorile alese. NU poti fi ROBOT. E o asteptare nerealista fata de tine insati. Se intampla sa ne ratacim, sa uitam sau sa ignoram drumul din varii motive. Sa-ti dai palme sau sa-ti dai suturi ori de cate ori ratacesti, nu e sanatos. Conteaza reluarea drumului, nu câte palme sau șuturi îți administrezi.

Nimeni nu traiesti in acord absolut cu valorile sale. Se intampla sa ratacesti. Apoi cauti drumul. Iar ratacesti si iara cauti drumul. De unde stii ca-l gasesti? Deoarece, atunci când urmezi drumul sau direcția aleasă, te percepi ca o persoană EPIC(ă) (Energică, Puternică, Importantă și Consistentă) asemeni unui erou/unei eroine ce urmeaza firul  epic al unei povesti. Sentimentul de vitalitate crește în pofida efortului și obstacolelor din drum. Oare cum ar fi ca viața ta să fie nu doar presărată cu astfel de momente, ci fiecare zi să fie trăită EPIC?

Valorile ne ajută să devenim oameni MAI BUNI. Reprezintă antidotul la ticăloșie. 

P.S. În această țară, avem o mare nevoie de oameni mai buni. Avem urgentă nevoie de valori alese și practicate. E un lucru măreț și anevoios, însă împlinirea lui ne întărește demnitatea, caracterul și ne poate aduce chiar prosperitatea.