binele desavarsit

Am o cunostinta intr-o alta lume (au facebook si acolo), cel putin asa sustine el, cum ca ar fi dincolo. Aceasta cunostinta ne-a lasat o mostenire, despre care se vorbeste pe ici-colo la cate un curs de filosofie in liceu si, eventual, in facultate. S-a vorbit si la vremea mea (cateodata, imbatranesc!), desi nu-mi amintesc nimic, cu toate ca una din disciplinele de la bac a fost filosofie. Norocul meu ca pot face channeling si, astfel, concatenat la spiritul dumnealui, am decoperit urmatoarele idei (stoice) pe care, impulsionat de bunavointa, le impartasesc cu tine, sperand sa-ti fie de interes:

“Daca vrei sa stii din vreme in vreme ce sa eviti sau ce sa cauti, priveste spre binele desavarsit, telul intregii tale vieti. Orice facem se cuvine sa fie in armonie cu acesta: daca cineva nu si-a randuit viata in intregul ei, nu va putea lua hotarari in privinta detaliilor. Nimeni nu poate face un tablou care sa redea asemanarea, chiar daca are culorile pregatite, daca nu stie deja ce anume vrea sa picteze. Noi toti hotaram asupra unor parti din viata, nu asupra intregului ei, iar aceasta este greseala noastra” (cartea a VIII-a)

“[…]De cate ori te gandesti sa vezi daca ai facut un progres, cugeta daca astazi vrei tot ce ai vrut si ieri: o schimbare in ceea ce voiesti este semnul unui spirit ce pluteste in voia undei si apare ba intr-o parte, ba intr-alta, dupa cum il duce vantul. Daca ceva este trainic si are temelii solide, nu merge de colo-colo, iar aceasta e o trasatura distinctiva a inteleptului si, intr-o oarecare masura, si a celui care merge inainte si face progrese.” (cartea a IV-a)

A folosit in opera sa genul literar numita epistola, ceea ce insemna ca facea un schimb de “scrisori” prin care, chipurile, comunica cu un tip, ce ii era discipol, pe nume Lucilius. Autorul e un tip al carui nume incepe cu “S” (observi “name letter effect”?).