avertismentul

Majoritatea semenilor continuă să creadă că omul e o ființă specială, de origine divină. Deși, observând în jurul nostru, nu există nicio dovadă, per ansamblu, că omul ar fi o ființă de-o moralitate nobilă sau divină. Ba dimpotrivă. La nivel global, reușim fără eforturi, ba chiar cu plăcere, să ne auto-distrugem treptat și aproape sigur în pofida pretențiilor de ființe nobile și raționale. Și n-o să-ți flateze mândria când îți mărturisesc că alte primate și mamifere se descurcă mult mai bine în relația cu biosfera. Ele nu produc stricăciuni, nu pun în pericol viața pe această planetă. Din această perspectivă valorică, cine să fie ființa de-o moralitate nobilă? E limpede că o maimuță mică de-o palmă e o vietate mai nobilă decât tine sau decât mine. Deoarece, fiecare dintre noi, prin stilul modern de viață civilizată, avem o amprentă de carbon enormă comparativ cu un cimpanzeu, o marmosetă sau propria-ți pisică. Mai pe șleau, facem mizerie, producem stricăciuni biosferei și degradăm aerul și stratul de ozon. Având în minte articolul anterior, acesta e costul unei vieți civilizate și moderne.

Am primit (noi toți) acum trei zile un al doilea mesaj de avertizare din partea comunității științifice publicat în jurnalul BioScience. A fost semnat de peste 15 000 de cercetători din 184 de țări. (Știu, știu, sunt cu toții manipulați de Soroș). Primul a fost publicat în urmă cu 25 de ani. În acesta din 1992, ei implorau să oprim emisiile gazelor de seră și să reducem treptat consumul de combustibili fosili, să reducem despădurirea și să inversăm tendința colapsatoare a biodiversității. Privind la graficele din figura 1, mă luă cu frisoane și parcă nu-mi vine să citesc mai departe. Sub grafice apare o prezentare cu date dureroasă și frustrantă totodată. Mai ales, gândind că în această țară nu există taxă de poluare sau de ”protecție” vizavi de gazele de eșapament și nu există încurajare (simultan cu îmbunătățirea) pentru transportul public. Și încă mai visez că merg pe bicicletă fără să am senzația că pot ajunge un abțibild de asfalt. Această capitală se află pe locul 9 din 96 de orașe poluate din Europa (sau locul 83 din 297 de orașe din lumea largă). 

Mai mult, se pare că participăm (deja) la un eveniment de masă: a șasea mare extincție în care multe vietăți vor fi anihilate sau, în cazul fericit, pe cale de dispariție până la finele acestui secol. Există și câteva vești bune sau prea puțin bune peste care sar la ultimul paragraf din mesaj:

”To prevent widespread misery and catastrophic biodiversity loss, humanity must practice a more environmentally sustainable alternative to business as usual. This prescription was well articulated by the world’s leading scientists 25 years ago, but in most respects, we have not heeded their warning. Soon it will be too late to shift course away from our failing trajectory, and time is running out. We must recognize, in our day-to-day lives and in our governing institutions, that Earth with all its life is our only home.”

Cu finalul nu sunt de acord. Nu Pământul e singura noastră casă, după cum orice creștin cumsecade ne-ar explica. Casa noastră e în ceruri. Înțelegi cum această idee poate fi periculoasă? Dincolo de idei periculoase, de altfel, ubicue, ce putem face fiecare ca alternativă protectivă cu mediul? Sunt multe schimbări (mici) care stau în puterea fiecăruia. Nu e musai să avem putere de influență socială sau de decizie politică. E suficient să ne pese și să ne doară, deoarece iubim și respectăm Viața în miriadele ei de manifestări. Chiar vrei să-ți fac o listă?