Autism – mituri si realitate

În volumul 27 (octombrie, anul acesta) din publicaţia The Psychologist, un domn pe nume Christian Jarrett a scris despre miturile din jurul autismului. Iată câteva din ideile dumnealui.

Autiştii sunt genii sau au unele talente? Nu, ei nu sunt genii şi nici nu au talente, cu unele excepţii. Dacă vom uita filmul Rain Man, în care Dustin Hoffman interpretează un personaj cu autism, vom descoperi că autiştii nu sunt genii şi doar 0.05 la sută din populaţia autiştilor ar deţine abilităţi sau talente extraordinare.

Sunt ei asociali şi lipsiti de empatie? Persoanele autiste pot fi grijulii şi prietenoase şi nu asociale, non-empatice şi egoiste. ToM (Theory of Mind) are două componente, una afectiva şi cealalta cognitiva, iar autiştii prezintă deficite pe componenta cognitivă a ToM. Chiar dacă acestia fac eforturi să intre în papucii altcuiva, nu înseamnă că nu experimentează ecouri emotionale vizavi de o persoana care traieste bucurie sau tristete.

Autiştii au defecte la sistemul neuronilor oglindă? Se pare că nu. Ideea a prins aripi, zburând prin folclorul psihologic, în urma declaraţiilor lui Vilayanur S. Ramachandran, neurocercetător, şi ale altora, care au speculat că autiştii au dificultăţi sociale datorită unor posibile defecte la nivelul neuronilor oglindă. S-ar părea că autismul are legătură cu suprasensibilitatea sistemelor senzoriale şi emoţionale din creier.

Articolul nu se opreşte la mituri. Merită să-l lecturezi, mai ales dacă eşti în branşă şi asişti psihologic persoane cu autism.