ad populum sau apelul la multime

Este un paralogism care consta in a apela la autoritatea celor multi. Faptul ca toata lumea crede ceva, face sau gandeste ceva, nu este un argument suficient in sine pentru a conchide ca este ceva bun, adevarat ori just.

Daca multi cred ca iubirea adevarata inseamna sacrificiul de sine nu inseamna neaparat ca asta e ceva bun si in consecinta, sa ne sacrificam cu totii pe “altarul iubirii”. Daca majoritatea cetatenilor acestei tari cred in existenta unui singur zeu, de ce ar fi suficient pentru ca si tu sau un altul sa creada ca fiind reala existenta divinitatii?

“Majoritatea cumpara detergentul X cu ozon. Cumpara-l si tu!” Publicitatea prefera manipularea cu ajutorul acestui paralogism. Invocarea majoritatii populatiei in privinta unei idei, atitudine sau comportament genereaza un efect de presiune la conformism asupra unui singur individ.

Apelul la traditie este o varianta a lui ad populum. Intrucat dintotdeauna (chiar asa?) ceva s-a intamplat intr-un anume fel bine cunoscut, atunci trebuie in continuare sa se faca in aceeasi maniera. Copiii sunt botezati prin acel ceremonial religios. Toata lumea face asta. Asadar, numele oferit copilului prin botez este un ritual ce trebuie facut in continuare in acelasi fel. Desi, poate nu esti un credincios.

Astrologia este practicata dintotdeauna si in toate culturile, iar la ea au apelat persoane din toate clasele sociale de-a lungul timpului. Deci, astrologia e o stiinta adevarata.

Este evident, ca toata lumea inclusiv traditia se poate insela. Societatea nu sta pe loc si nici oamenii nu sunt aceeasi cu cei care au creat si intarit traditiile si conventiile sociale. Orice pe lumea asta este supus schimbarii, desi detine o oarecare certitudine pe un interval de timp mai lung sau mai scurt. Mintile generatiile de azi nu sunt aceleasi cu mintile bunicilor nostri. Unele minti indraznesc sa puna la indoiala anumite certitudini absolute, adica gandesc critic, ulterior adoptand o pozitie vizazi de o traditie, conventie, norma, altele accepta, dar nutrind in sinea lor ganduri contradictorii.

Apelul la traditie si la multime sunt strategii eficiente de manipulare a opiniilor altora. Intr-o forma exacerbata devin periculoase prin suscitarea urii si fanatismului. Mai presus de alti indivizi si de intreaga comunitate poate sta traditia prin formula “Asa cere traditia, deci trebuie sa I te supui”.  Dar eu, tu sau noi putem verifica si examina critic (a se diferentia de carcoteala) certitudinile si argumentele pe care sunt intemeiate traditiile sau comportamentele majoritatii populatiei. Ulterior acestui demers putem adopta o pozitie informata si, evident, actiona in acest sens pe deplin responsabili de consecinte.