vrei să devii mai productivă?

Chiar vrei? Doamne, ficțiune dragă multor semeni, ce bine ar fi ca mulți, mulți concetățeni să caute asta indiferent de ocupația lor! De ce-mi pare important? Deoarece, tindem să ne împrăștiem în multe activități sau sarcini. Unde conștientizăm împrăștierea putem trece la… ? Concentrare și aprofundare. N-ai niciun deranj dacă cineva te gratulează cu epitetul ”superficială”?

Tot observ în jurul meu (mai puțin la mine, evident) simptomele unui amatorism generalizat. Cine zice că ”trebuie” să te pricepi la orice? Spre exemplu, ce să fie grav dacă nu te pricepi (și nici nu vrei) la schimbatul unei prize? Avem în societatea noastră oameni pricepuți la așa ceva. Probabil e un obicei moștenit din epoca comunistă când n-aveam de niciunele și trebuia să ne descurcăm. Sau, avem de-a face cu iluzia supra-încrederii? Asta-mi pare boală curată la români (și nu doar la noi). Ca să nu-ți pomenesc de o teorie psihologică amețită care pretinde că nu ți-ai integrat eul masculin dacă nu te pricepi la diverse treburi tehnice. (Valabil și la femei care nu se pricep la gătit fiindcă nu și-au integrat latura/eul feminin).

Cum să devii mai productivă? Cum să faci ca randamentul tău să fie optim? Știința psihologică deține răspunsuri. Am adus-o mai aproape de tine în acest mini-curs practic. E o sinteză cu îndrumări alese de mine dintr-o vastă literatură de specialitate.