Viața plină și viața goală

Oamenii (cred că și alte mamifere) participă de obicei la patru mari activități: lucru, iubire, joacă și servicii pentru alții. Cine participă la toate aceste activități are o viață plină, în timp ce altcineva care nu participă are o viață goală.

Cei mai mulți oameni muncesc sau lucrează, iubesc, se joacă și fac adesea servicii altora. Mulți oameni au o viață plină. Însă, viața lor plină e și bună? Pentru unii dintre noi nu este. Aceia care nu mai văd nimic bun în viețile lor emigrează. Vor să trăiască mai bine, nu pentru că aici trăiau neapărat bine! În ultima vreme, cu ”Partidul” la butoanele puterii se trăiește din ce în ce mai ”bine”. Atât de bine că îți vine s-o iei la sănătoasa. Dar îmi place să cred că orice pasăre pe limba ei piere, după cum ne învață înțelepciunea populară.

Revenind, munca ta e și bună? Dar iubirea, joaca și serviciile tale oferite altora? Sunt ele bune? Mă întrebi, poate, ce definiție am pentru adjectivul ”bună”. Ce înseamnă, deci, o muncă bună, o iubire bună și tot așa? Prin ce putem aprecia ”bunul” lor? Și dacă aceste activități pot fi bune, nu pot fi și rele? Cum să nu și pariez că știi ce înseamnă. Probabil ai experimentat o muncă rea sau o iubire rea, iar între timp ai renunțat la acea muncă ori ești pe cale să renunți căutând alternative. Ce te faci dacă nu găsești, un fapt foarte probabil pe la noi? Te adaptezi, dar cu ce costuri? Motivul e că te fac să te simți ”rău” în relație cu propriul sine. Azi rău, mâine rău și tot așa; te nemulțumește profund, nu-ți place sau nu e în acord cu cele mai importante valori și simți cum te ”intoxică” cu fiecare zi ce trece.

Dar, nu-i așa, hai să n-o mai lungesc atâta. Îți ofer o listă cu întrebări ca să reflectezi pentru fiecare activitate în parte:

  • Cât de bine te achiți de ea? Manifești o atitudine angajată, curioasă și prezentă? Te simți plin(ă) de vitalitate?
  • Îți vine să te implici cu entuziasm?
  • Te simți stimulat(ă) sau energizată de acea activitate?
  • Are ea o semnificație profundă și o țintă?
  • Te percepi ca o ființă merituoasă și virtuoasă în acea activitate?