Top Secret: “Legea Atractiei”

Rhonda Byrne si celebra carte “The Secret”, prin care viata ta poate lua o turnura, pentru “magnetul” care-le esti, intr-un triunghi ale fericirii de cate grade iti doresti (desi cele 3 unghiuri fac mereu 180 grade, in geometria euclidiana), conform gandurilor si dorintelor tale autentice, reprezinta una dintre marile bazaconii din curentul metafizicii New Age. Tot ceea ce iti pui in minte se poate intampla. Cum asa? “Savantii” care experimenteaza cu “legea atractiei” ne arata ca ceea ce gandesti si iti doresti se va intampla, deoarece Universul iti raspunde. Insa, mare atentie, ne avertizeaza “savantii”, la ceea ce gandesti cu adevarat. Una poti gandi si declara, alta poate, realmente, gandesti in subconstientul tau pervers si, doar, gandurile, dorintele mai puternice se pot indeplini prin voia Universului, care conspira in bunavointa sa infinita la o calitate superioara a vietii oricarei creaturi constiente.

Voi oferi un exemplu ca sa aflam cum functioneaza legea atractiei, dar nu inainte de a-ti descrie mecanismul ei. Iata-l: energiile asemenea se atrag, intrucat totul este energie care vibreaza cu o anume frecventa. Gandurile, suntem informati de catre “specialisti”, este(sunt) si ele, energie, deci vibreaza, iar vibratiile asemenea se atrag. O analogie elocventa ne lamureste cum ca suntem un fel de magneti care atragem in existentele noastre lucruri, fapte, intamplari si persoane in functie de cum gandim si de ceea ce ne dorim.

Un mambo jumbo cu notiuni din fizica amestecata cu nitica psihologie de bordura,  incat te poti intreba, dragule cititor/cititoare, cum poate fi facuta mecanica clasica (dar si cuantica), iar cetateanul Sir Isaac Newton s-ar contorsiona, acolo in paradis (mai degraba, in iad, dat fiind faptul ca cercetarea stiintifica a inceput cu dumnealui), harcea-parcea prin astfel de interpretari dubioase, superficiale si anapoda. Aproape sigur, “savantii” nu cunosc legea atractiei universale ori daca o cunosc, tendinta la mistificare (nesupravegheata) distorsioneaza “savant” intelegerea ei combinata cu ceea ce se cheama in psihologia sociala, profetie auto-implinita.

Desi ma exprim intr-o nota ironica, nu ma crede vreun inversunat, asezat contra unei naivitati cu circumstante atenuante in natura biologica umana, data fiind inerenta noastra natura de ganditori superstitiosi (ceea ce face creierul in stradania “ne-critica” de a pricepe ceva din realitate). Undeva in savana africa, stramosul tau ancestral, incerca sa-si explice fenomene/evenimente naturale ca sa-si poata “asigura” supravietuirea a doua zi. Aceleasi gene le ai si tu (si eu, si noi, toti). Doar ca azi, explicatiile superstitioase au devenit “savante”. De ce nu-ti gasesti partener potrivit pentru o casnicie fericita si nimeresti doar “magari”? Conform legii atractiei, pentru ca asta iti doresti cu adevarat si magarii intalniti sunt o reflectie a gandurilor pe care le nutresti cu adevarat despre barbati. Da, magari, pentru ca ai niste issue-uri (datorii karmice) de rezolvat in relatia cu magarii (teoria reincarnarilor). Poate, ca in alta viata, ai batjocorit barbatii din viata ta (trecuta), i-ai manipulat cu viclenie, ca sa-ti satisfaci nevoi egoiste si narcisice. Asadar, daca iti doresti cu adevarat o relatie durabila si frumoasa cu alesul inimii tale, trebuie sa te gandesti serios la dumnealui, odata ce ai inteles care-s datoriile de platit la “magari”. Daca te dedici acestei schimbari personale si spirituale, Universul iti va raspunde, pentru ca vibratiile matale se vor schimba pe o alta frecventa, una asemanatoare cu a lui, la randul lui, dornic sa-si gaseasca aleasa. Iata cum, iti poti face viata inutil de complicata, adaugandu-ti povara culpabilitatii si crescandu-ti nivelul de anxietate. Despre situatiile in care unii oameni suporta astfel de consecinte psihologice, “tratati” fiind cu legea atractiei, nu auzim. Mediatizate sunt doar cazurile fericite, acelea in care, in realitate, norocul unor imprejurari favorabile si angajarea in comportamente dezirabile (self-fulfilling prophecy) au dus spre satisfacerea unor dorinte si aspiratii.

Conform acestei metafizici din legea atractiei: “O experienta de viata devine o “alegere” secreta, conform unor ganduri si dorinte nutrite in subconstient. Daca duci o viata mizerabila, tu esti responsabil, doar, tu ai ales-o… in secret. Universul ti-a raspuns. Deci, tu, o poti schimba. Examineaza-ti, cu atentie si migala, continuturile subconstiente si fa alte alegeri. Universul iti va raspunde. Totul depinde de tine!”

Partenerul te-a parasit, suferi de cancer, ai pierdut un copil prin avort spontan, parintii tau ai murit intr-un accident, n-ai luat examenul de licenta ori n-ai luat concursul pentru jobul la care ai candidat, esti sarac(a) si fara perspectiva, seful te-a pus pe liber, firma la care lucrai a falimentat? A pune astfel de situatii de viata, in care neputinta, deprimarea, anxietatea, culpabilitatea asociate responsabilitatii false si neintemeiate (iluzie de control), pe seama legii atractiei si, eventual, datoriilor karmice mi se pare infricosator! Fara indoiala ca, ignoranta (cu fantezie) poate naste balauri, demoni, draci si alte creaturi ingrozitoare, nu doar ingeri, arhangheli, zane si spiridusi.