Star Wars revisited

(Acesta e un document aflat printre cele primite de ”studenții” de la cursurile mele (private)).

Trasaturile Forță (TF) sau “tăriile” (strengths) reprezinta o topică importantă din psihologia pozitiva, o disciplina stiintifica care pune accentul pe experientele si aspectele pozitive ale fiintei umane. Premisa ei fundamentala este ca orice fiinta umana are asa ceva, chiar si cele paraplegice sau bolnave incurabil.

TF este un tipar pre-existent de ganduri, emotii si comportamente care sunt autentice si energizante si care conduc la cele mai bune performante ale unei persoane (indiferent de activitate/actiune).

Mare atentie la cuvantul “autentic”! O TF e autentica prin natura ei. TF e acea trasatura care apare spontan in diverse actiuni ale tale, adica nu faci eforturi in a te comporta intr-un anume fel. Nu te obligi, nu tragi de tine, nu te constrângi prin tactici machiavelice, nu pui biciul pe tine. Îți vine (aproape) natural, mănușă. Spre exemplu, daca esti o persoana pasnica, nu vei face eforturi, nu te vei stradui in aplanarea unui conflict. Vei simti un imbold spontan si o usurinta in adoptarea unor actiuni orientate spre aplanarea acelui conflict. Altfel, te poți obliga să acționezi pacifist (așa ai invățat de la bunica), desi esti in stare de riposta, gata de actiuni combative. Se cheama ca pacifismul de care faci dovada nu este o TF, pentru ca TF vine din adâncurile ființei tale. Nu e o obligație sau datorie, nu vine din prescripții morale – pentru că așa e corect sau trebuie.

Vei crede ca TF e determinata biologic. Intr-un fel da, doar ca o TF poate si, simultan, cultivata. Nimeni nu vine pe lume predeterminat biologic pentru o evolutie personala limitata. E adevarat nici fara limite nu merge. Fiecare individ e predispus la variabile diferite de personalitate. Pe aceste variabile poate fi cultivat caracterul sau “tariile”. Seamana cu agricultura. Unele terenuri si clime sunt mai potrivite pentru un anumite tipuri de culturi, iar altele pentru alte tipuri. In termeni analogici, nu vom creste papaya (sau fructul ingerilor J) pe plaiuri mioritice oricat ne-am stradui. Romania nu e o tara tropicala. Desigur, nici intr-o tara tropicala nu vor creste struguri. Fiecare individ are o personalitate unica, un fel de stofa proprie ce depinde de genotipul si influentele mediului. Pe aceasta stofa sunt cultivate “tariile” – un fel de broderie psihologică.

Cercetarile transversale cultural realizate pe valoarea “tariilor” (Strengths) sugereaza ca folosirea lor in mod constient ofera urmatoarele beneficii:

 • Incurajeaza insight-ul si perspectiva extinsa asupra vietii
 • Reduce vulnerabilitatea la stres
 • Genereaza optimism si rezilienta
 • Ofera un simt al directiei in viata
 • Ajuta la cresterea increderii si stimei de sine
 • Genereaza o senzatie de energie si vitalitate
 • Creeaza impresia fericirii si implinirii
 • Ajuta o persoana in realizarea scopurilor
 • Face sa fii mai dedicata muncii si sa lucrezi performant.

Clifton, D.O., & Anderson, E.C. (2001–02). Strengths Quest. Washington, DC: Gallup Organization.

Mai mult, dezvoltarea unor anumite TF ne ajuta la rezilienta si ne protejeaza de unele tipuri de tulburari mentale. De exemplu, optimismul ne protejeaza de depresie sau curajul de evitare si anxietate sociala.

TF sunt “drive-uri” de un nivel subtil, care ne imping inainte, ne ajuta sa progresam in viata in pofida adversitatilor. Banuiesc ca stii, insa simt nevoia sa-ti reamintesc, viata presupune un sir lung de obstacole. Chiar si o viata comoda are propriile ei dificultati. Nu exista o viata perfecta decat in textele fanteziste de sorginte religioasa si mistica. De aceea, este cumva utopic sa vorbim despre o viata fericita. Mai degraba, iti poti creea o viata usoara sau bună prin culltivarea unor TF si obiceiuri sanatoase care te pot ajuta in echilibrarea vietii emotionale si progresul spre scopurile tale.

O viata poate fi pe alocuri fericita in masura in care tu poti aborda adversitatile ei cu usurinta si cu increderea ca reusesti sa treci prin ele. Totodata, depinde de masura in care ai capacitatea de a te bucura de experientele “marunte” pozitive oferite de fiecare zi care sunt intr-un numar mai mare decat pare la prima vedere; prima vedere fiind o percepție distorsionata de negativism (negativity bias).

Aceste TF au fost clasificate in 24 de “tarii” organizate in 6 Virtuti, folosindu-se o serie de criterii, intr-un manual de 800 de pagini. Iata care sunt cele mai importante criterii:

 • TF contribuie la implinirea vietii unei persoane sau celor din apropierea ei
 • TF are o valoarea morala prin ea insasi, indiferent daca duce la rezultate pozitive ori negative
 • Manifestarea TF nu minimalizeaza alti oameni, dincontra. Adesea, manifestarea unei TF atrage admiratia celorlalti si nu invidia.
 • TF nu are un opus care este de asemenea o trasatura buna.
 • TF trebuie sa fie reflectata de multe comportamente, ganduri, emotii si actiuni ale unei persoane. Ar trebui sa fie frecventa in multe situatii si imprejurari.

Spre exemplu, ca trasatura Curaj sa fie o TF trebuie sa fie manifestata in situatii variate de viata. Asadar, te poti manifesta curajos in raport cu o confruntare a colegei sau sefei si poti fi curajoasa cand iti exprimi o dorinta care contravine “bunelor” obiceiuri dintr-un grup sau comunitate. La fel de bine, poti lua o pozitie contra traditiei sau normei general acceptate sau iti infrunti teama de a vorbi in public. Se cheama ca faci dovada de TF cand in situatii variate manifesti Curaj.

http://www.meaningandhappiness.com/psychology-research/list-of-personal-strengths.html

Daca vrei sa-ti identifici TF prin auto-observatie, iti ofer urmatoarele doua criterii:

Criterii esentiale pentru identificarea de “tarii”:

 1. Starea tonica mai inalta, entuziasmul sau mandria experimentate in derularea unor actiuni/activitati sunt markere pentru prezenta unei TF. Iata cum se manifesta entuziasmul/starea de energie inalta:
 • Iti creste intensitatea timbrului din voce
 • Creste ritmul de vorbire
 • Postura se indreapta
 • Sprancele se ridica usor, ochii se maresc
 • Razi ori zambesti
 • Faci gesturi mai largi
 • Folosesti metafore
 • Devii mai fluenta in comunicare.
 1. Valoarea morala pe care o atasezi acelei actiuni ori manifestari.

Iar pe acest site iti poti face o evaluare a TF conform clasificarii din manualul Character Strengths and Virtues (Peterson&Seligman, 2004): http://www.viacharacter.org/www/

In final, poti retine ca:

Trasaturile forță ne dinamizeaza si ne fac sa functionam la un nivel optim. ”May the Force be with you”.