puzzle

Dumnezeu a facut omul dupa chipul si asemanarea Lui. Tot El a creat si celelalte animale. Stiintele naturale ne arata ca omul este doar un alt animal (o specie printre multe alte specii). In acest caz, sa fie Dumnezeu (presupunand ca, exista), un alt animal? (ma gandesc sa evit plimbarile prin apropierea bisericilor in zilele urmatoare)

Daca Dumnezeu nu este un animal, ci este o fiinta divina, atunci una dintre premise, in mod necesar, trebuie sa fie falsa. Fie ca dovezile oferite de stiintele naturale sunt false, fie creatia omului (dupa chip si asemanare) de catre zeu este falsa. In prima situatie, evolutia vietii prin selectie naturala si aparitia omului dintr-un stramos comun cu al maimutelor de azi nu este adevarata. Presupunand ca asa stau lucrurile, nu inseamna ca varianta cu teoria creationiste devine in mod obligatoriu adevarata. In a doua situatie, omul nu a fost creat dupa chipul si asemanarea zeului (la crestini). Daca asa stau lucrurile, trebuie ca zeul crestinilor sa fi creat omul dupa alte criterii (?).

Mai departe, iata, cum este rezolvat acest puzzle al creatiei. Dumnezeu ori o fiinta supranaturala (o putere divina) a creat Universul cu stelele, planetele si viata, fara sa uitam de gauri negre si alte evenimente cosmice si cuantice. Aceasta entitate (cu resedinta intr-o dimensiune paralela ori perpendiculara!) a pus in miscare intreaga masinarie a universului, oferindu-i posibilitatea sa evolueze spontan, sa dea nastere la sori, la sisteme planetare, la viata si la tot felul de scamatorii cuantice (descoperite de fizicieni)! Asa ca, omul este o vietuitoare ca oricare alta, doar ca a fost proiectata in laboratoarele divine de cercetare genetica. Aceasta-i teoria design-ului inteligent.

Teoria evolutionista este adevarata si se intampla, cred ei (sustinatorii teoriei), conform unui plan inteligent (the master plan). In acest fel, sustinatorii creationismului au cazut la pace cu evolutionistii, rezolvandu-si in mod aparent inconsistenta logica din rationament, acceptand evolutia vietii prin selectie naturala. Dar si aici, apar probleme cu dovezile. Nimic din lumea naturala nu demonstreaza, ca plantele, animalele, pasarile, insectele si organismele microscopice, in ciuda aparentelor de masinarii inteligente, evolueaza si se adapteaza la mediu conform unui plan inteligent. Evolutia este spontana, iar organismele nu sunt nici pe departe opere de o mare arta inginereasca, create conform unor proiecte (gandite in laboratorul divin). Unele au disparut, altele au evoluat. Iar despre o functionare optima nu poate fi vorba. Un inginer divin, daca ar exista, cred ca ar fi facut o treaba mult mai buna. (deja dureri articulare sau lombare/cervicale?) Iar daca exista, nu poate fi decat un amator, care face experimente… adesea, sadice.

Selectia naturala este un proces spontan care opereaza modificari prin mutatii aleatoare genetice in interactiune cu mediul in schimbare. Sunt selectate treptat acele caracteristici care ofera un usor avantaj in supravietuire si reproducere intr-un anume climat specific. Este un joc al variatiilor aleatoare genetice si presiunilor selective din mediu din care unele organisme ies castigatoare, iar altele pierd (supravietuire si reproducere). Nu poti observa acest proces in direct (live), deoarece se desfasoara pe perioade uriase de timp si pe populatii mari de animale si plante.

Cu toate astea, pe unii (cred ca multi) nimic, se pare, ca nu-i impiedica sa creada in existenta si interventia unei forte superioare, divine, in procesele vietii aici pe pamant de la microbi pana la elefanti si oameni, si in intreg universul, de la quarci pana la galaxii. Iar in statul nostru, prin Constitutie declarat laic, se considera necesar ca, in sistemul de invatamant, orele de religie sa fie obligatorii, incepand cu clasele mici. Dar de ce nu, si ore de educatie in evolutionism? Mai ales ca, selectia naturala nu invoca pacate, pedepse si judecati moralizatoare! Ma tem ca multi concetateni,  inca mai cred, ca au fost adusi de barza… sau de sfantul duh?