Psihologie din secolul XXI

Oxford University are doua programe de cursuri pentru un BA in domeniul Psihologie. Una din programe este pentru un BA in Psihologie Experimentala. Iata unul din obiectivele acestei programe:

To encourage all students to develop independent and critical habits of thought and learning
Un altul este urmatorul:

To teach a curriculum which covers core areas of psychological inquiry and which reflects contemporary developments in theory and research.
Printre alte informatii despre curicula lor este precizata si urmatoarea:

“The course concentrates on biological, human experimental, social and developmental psychology.  (Psychoanalysis and related areas are *not* taught as part of this course).   It also has very close links with neuroscience, including neurophysiology and neurology.”

No comment.

Vrei sa stii ce cursuri fac studentii lor in primul an de studiu? Poftim: statistica, lingvistica, psihologie, neurofiziologie, filozofie. Sunt cursuri de introducere in toate aceste discipline. Ca sa ai o idee ceva mai completa, mentionez cateva din cursurile (denumite “module esentiale” – 8 in total) anului II: neurostiinte cognitive, psihologie sociala, psihologia dezvoltarii, limbaj si cognitie.

Cam asa arata psihologia la dumnealor, la Oxford. Ca sa te trezesti (sper eu, daca visezi) ori sa-ti dai palme peste fata (daca esti o fire mai ambitioasa) o poti compara (pe ea, curicula) cu cea de la noi, de la oricare universitate cu programe de licenta in psihologie (se apropie, pe undeva, cea de la Cluj). Si, daca te-ai trezit, vrei sa stii cat costa anul de studiu? Nu, tin la sanatatea ta.

Totusi, daca esti o fire tare, te poti delecta aici: http://www.psy.ox.ac.uk/undergrad/ugexppsy

Pentru lamuriri suplimentare, dupa iesirea din apoplexie, poti da o fuga pe 26 sau 27 iunie in UK pentru o vizita informativa la Oxford University, cotata ca fiind a doua in clasamentul universitatilor din lume cu programe in psihologie. Prima este Harvard.