problema cu melodiile care îți răsună parcă la nesfârșit în cap

Știi de acele melodii care îți cântă-n cap repetitiv? Nu, nu când asculți muzică. Te ocupi de, să zicem, treburi domestice și auzi din nou și din nou melodia, de exemplu, Bad Romance by Lady Gaga, de parcă ai în cap un radio fm. Fenomenul se cheamă Imagerie Muzicală Involuntară (IMI) sau, mai frumos, viermele muzical din ureche.

Sunt melodii ușor de reamintit cu intervale compuse din salturi surprinzătoare sau note repetitive, care fac să fie distincte de melodiile pop obișnuite. Vrei câțiva viermi muzicali? Am o ofertă bogată primită de la o echipă de cercetare care și-a publicat recent studiul (care a durat trei ani) în jurnalul academic Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts.(v. aici). Predicția lor a fost că în topuri e mai probabil să găsească melodii declarate viermi muzicali. Și i-au identificat în chestionarele completate corect de 3000 de oameni.

I-au chestionat vizavi de cele mai frevente IMI și au comparat aceste melodii cu unele care n-au fost declarate IMI, dar care au fost echivalente ca popularitate. Adică, factorul popularitate n-a influențat rezultatele.

Ce ajută la apariția viermilor muzicali? Expunerea recentă și frecventă la o anumită melodie face mai probabilă fixarea ei în cap. Iar oamenii care cântă și ascultă multă muzică tind să se pricopsească cu viermi mai des decât ceilalți.

Și ca să răspund la întrebare (ai uitat-o?), îți ofer lista cu melodiile cel mai frecvent raportate drept viermi muzicali:

  1. Bad Romance – Lady Gaga
  2. Can’t Get You Out Of My Head – Kylie Minogue
  3. Don’t Stop Believing – Journey
  4. Somebody That I Used To Know – Gotye
  5. Moves Like Jagger – Maroon 5
  6. California Gurls – Katy Perry
  7. Bohemian Rhapsody – Queen
  8. Alejandro – Lady Gaga
  9. Poker Face – Lady Gaga

Acum putem înțelege și succesul doamnei Gaga. Sigur, te-a mâncat… și acuma vrei să știi cum scapi de viermi? Cunosc câteva metode, dar îți voi (pre)scrie, ca să ai de unde alege, două.

Muți atenția prin focalizarea pe o sarcină mentală sau asculți un alt cântec când la mansardă îți rulează un IMI. Se pare că cel mai bun în terapia anti-viermi, cel puțin la britanici, este God Save the Queen.  Dacă nu vrei cu Regina, îți propun să încerci cu ”Deșteaptă-te române”. Deși, n-ar strica să devină vierme muzical.