Optimism

ct1Am fost intrebat, mai in gluma mai in serios, daca fac bani din critical thinking. Recunosc ca nu. Cel mult unii din hartie colorata ca in jocurile copilariei cu care imi cumparam masini… tot din hartie. Sa fac loc gandirii critice in psihologia romaneasca e un fel de origami. E o optiune de timp liber (printre meditatie, gimnastica yoga si plimbari on foot).

Cand se va intampla sa generez venituri din ocupatia de ganditor critic in domeniul psihologiei inseamna ca multe alte evenimente au avut loc. Spre exemplu, vom cultiva ananasi (hihi!) in loc de struguri (ma intelegi tu). Ar insemna ca multi “academici” apreciaza cu adevarat metoda stiintifica in psihologie si amendeaza psihologia mambo-jumbo.In mod autentic academicii sprijina cautarea adevarului prin metoda stiintifica. Ceea ce inseamna multe alte schimbari, insa cu certitudine, astrologi, diversi guru si terapeuti deliranti nu vor mai obtine certificare profesionala si doctorate in psihologie. Nu vei mai intalni picior de clinician psiholog cu drept de libera practica si, totodata, vrajitor sau shaman-ita (ori NLP-ist) sau psiholog profesionist care sa vorbeasca despre corp-minte-spirit. Multi dintre colegii mai tineri sau mai in varsta vor fi acceptat ca sufletul e o metafora frumoasa pentru ceea ce face creierul.

Iar eu, desigur, voi fi implinit 50 de ani.

 

P.S. Pana la centenarul meu, daca vei oferi un minut din timpul tau pretios pentru pagina FB “Fans of Critical Thinking” si da mai departe, eu iti voi fi recunoscator timp de cateva vieti (mai putin asta :))).