o “filosofie” a sexului pe baze empirice evolutioniste

 

Oricare femeie are ceva ce-si doresc barbatii: sexul. (Reciproca e valabila). Barbatii cauta sa faca sex sau sa copuleze – comportament orientat de gene. Sintetic exprimat: mai multe femei cu care copuleaza = mai multe progenituri = mai multe sanse de supravietuire pentru gene. O miza extraordinara din perspectiva biologica. Tocmai, de aceea, unii barbati intra in belele.

De aceea, masculii speciei umane sunt biasati in aceasta directie. Daca esti mascul, esti impulsionat ( te trezesti!) sa cauti femele disponibile. Adesea, un zambet binevoitor al unei femei poate fi interpretat ca o invitatie, ca un semn al disponibilitatii erotice. Iar daca esti femela, te asigur, ca aerele de femeie rezervata si pretioasa nu atrag barbatii. (sigur, exista unii)

Regula e simpla si orice barbat mai acatari, fara a fi jucator in casino, o cunoaste: cu cat incerci mai mult (crezi ca exista disponibilitate erotica), cu atat sansele de “a marca” sunt mai mari.

Barbatii au la dispozitie trei tipuri de actiuni cand isi doresc sa faca sex: (1) fura (violeaza); (2) seduc; (3) negociaza. Cand tipul 2 precede tipul 3 se cheama indragostire. Cand tipul trei nu urmeaza dupa tipul doi, inseamna ca ai fost “vrajita”, adica a obtinut din partea ta favoruri sexuale (te-ai simtit indragostita), trecand, apoi, la urmatoarea “victima”.

Al treilea tip este o tranzactie. Cand nu este aranjata explicit ca serviciu contra cost (sau barter, hihi!), avem un angajament, pe termen lung din partea dumnealui, ce poate fi conceput ca o inchiriere de sex. Angajamentul (ex: casatoria) e forma de plata. Primeste la schimb (are aceasta asteptare), din partea ei, sex! E o concesie din partea lui. Concesie, pentru ca preferinta lui ( inclinatia naturala), daca e un barbat obisnuit, ar fi sa copuleze cu cat mai multe femei, nu doar cu una singura. Primeste favoruri sexuale, intrucat pare dispus sa investeasca (resurse) pe termen lung in vederea cresterii unui potential urmas (sau mai multi).

Barbatii nu pot fi invatati sa nu-si mai doreasca diversitatea sexuala indiferent de sanctiunile aplicate prin te miri ce sisteme culturale si religioase (ex: doctrina pacatului). El isi poate reprima dorinta sexuala pentru varietate, ceea ce e ceva diferit. Aceasta dorinta este hard-wired. Nu dispare indiferent de constrangeri si de rationalizari.  Aproape sigur un barbat aflat intr-un agajament va simti la un moment dat atractie pentru alte femei. (valabil si pentru femei). Nu e nimic rau in asta. Comiti o eroare naturalista daca faci evaluari morale. O imperechere extra-sezon in functie de particularitatile situatiei ar putea deveni buna/rea prin consecinte in raport cu valorile dezirabile social.

Tendinta naturala a masculilor speciei umane este de a copula cu mai multe femele. Este absurd sa-i blamam (sau sa ne blamam) pentru asta. Intr-o masura mai mica exista si la femelele aceleiasi specii.  (ma exprim din perspectiva unui biolog extraterestru).

Sperma este ieftina comparativ cu ovulele. O imprastiere extinsa (la mai multe partenere) a semintelor asigura sanse mai mari pentru gene de a face saltul la urmatoarea generatie. Ele sunt din belsug (intre 150 si 300 de milioane la o ejaculare), de unde si valoarea lor nesemnificativa comparativ cu un ovul (o data la o luna). O reala valoarea pe principiul ce e rar e scump, dar si bun. Tocmai, de aceea, cere investitii din partea lor si, tocmai, de aceea, ele sunt selective cu cine se angajeaza pe termen lung.

Nu e cazul sa intelegi ca masculul nu poate alege sau ca nu-si poate exercita controlul pe tendinta de a copula cu alte femei, chiar daca se afla in relatie maritala/de cuplu stabila care, culmea, este (relativ) satisfacatoare. El poate actiona contra naturii sale, dar asta inseamna efort. Ca sa faca acest effort va avea nevoie de o motivatie. Oare ce l-ar motiva?

Merita ceva apreciere acest efort? Am luat-o razna? Nu e un ceva de la sine inteles. Nu e un ceva ce vine natural. Am stabilit asta. A respecta valoarea fidelitatii cere un oarecare effort din partea ambilor implicati in relatia (ce se cere a fi monogama) de cuplu, mai ales, ca amandoi traiesc imersati intr-o retea sociala ampla, fiind in mediul urban, unde tentatiile (in termeni de comparatie) sunt pretutindeni si la un clic distanta.

“Ce minunat, dragul meu, ca iti sacrifici toate semintele pentru ovulele mele!”. Da, ii poti comanda o statuie. Cu atat mai mult, daca e un mascul aflat sus in ierarhia sociala. Tentatiile sunt mai mari, intrucat interesul unor alte femele e mai mare si, prin urmare, o presiune mai mare ce trebuie tolerata. Unii masculi reusesc, altii nu. Programul biologic ruleaza oricum in strafundurile arhaice ale creierului, impulsionand masculul catre imperecheri extraconjugale. Ca sa te asiguri, poti face o testare ADN pentru detectarea alelei 334. Daca o are, pregateste-te sa afli de cealalta.

Impulsul exista oricum, mult mai intens la masculi comparativ cu femelele. Ele scad la cote nu tocmai neglijabile, cand s-a nascut progenitura. Prezenta ei solicita implicarea ambilor parteneri. Natura s-a asigurat de asta printr-un mecanism de “sedare” a impulsurilor sexuale. Pentru o perioada, apoi reapar, deoarece genele (gene’s eye view) nu sunt interesate de relatii monogame, de fidelitate, de loialitate ori pastrarea relatiei pana cand moartea va desparte si, nici pe departe, de calitatea vietii in doi.

Daca alegi ceva de felul asta, inseamna sa te pregatesti pentru confruntarea cu tentatiile. Atat ale tale, cat si ale lui. Va pot prezice mari, mari provocari. Dar cu grija, respect si muuult autocontrol sunt sanse mai mari sa va prinda batranetile impreuna si fideli. Ma intrebi, daca as paria pe aceste sanse? It depends, cum zice americanu’.