metode intuitive de educatie (psihologie si pedagogie la ciocanel si scarita)

 

Cum poti face ca progenitura ta sa iubeasca scoala (sau invatatura)? Desi progenitura poate fi baiat sau fata, ma voi adresa genului masculin, iar tu imi vei ierta, sper, discriminarea de gen aparenta.

Pedepseste-l.

Trebuie s-o faci sistematic, de fiecare data cand ia calificative/note proaste. Si nu doar in aceste situatii.  Mai ales, cand greseste sau nu stie. Pentru ca de ce nu stie ori greseste? N-a invatat,evident!

Recompenseaza-l.

Daca vine acasa cu rezultatele dorite (de tine!), cumpara-i cateceva sau ofera-i lucruri dorite. O imbratisare s-ar putea numara printre “lucruri”. Nu uita sa aplici recompensele in mod repetat.

Compara-l. Aminteste-i de performantele scolare obtinute de prieteni sau colegi si de rezultatele proaste ale lui si de faptul evident ca nu se straduieste mai mult.

Eticheteaza-l. Ori de cate ori isi face temele si ia note bune (dorite de tine!) nu uita sa-l numesti ca fiind copil extraordinar, inteligent, istet, minunat si altele asemenea. Cand vine cu note/calificative proaste (nu sunt cele dorite de tine), eticheteaza-l ca lenes, prost, natang ori ceva cu branza si burduf de caine.

Deja faci toate astea? Felicitarile mele. Va deveni un adult, cu mult noroc, care va uri invatatura, desi asta nu-l va impiedica sa-si ia diplome academice. Trebuie sa traiasca si psihologii consilieri (sau terapeuti) din ceva.

In rest, toate bune.