Legaturi de rudenie

“Esti o maimuta?“

Nu chiar. Maimuta nu esti. Te poti relaxa. Dar esti inrudita cu maimuta. Antropoidele mari (Great Apes) de astazi si maimutele (monkeys) sunt rude cu noi. Rudele mai apropiate sunt antropoidele (cimpanzeii, gorilele si urangutanii). Suntem din aceeasi familie. Familia Hominidae.

Daca urangutanii (genus Pongo) sunt un fel de verisori de gradul II, gorilele (genus Gorilla) sunt de gradul I, atunci cimpanzeii (genus Pan) sunt “surioarele” noastre. Estimarile ne arata ca materialul genetic comun cu cimpanzeii (cimpanzeii obisnuiti si bonobo) este de 95% si 99%.

“Te tragi din maimute?”

Cel putin nu din maimutele de azi. Insa suntem mai apropiati de antropoide (maimute cu infatisare asemanatoare omului) decat esti dispusa sa accepti. Stramosul comun al oamenilor cu maimutele africane de azi a fost o primata care a trait in urma cu 5-8 milioane de ani. Linia genetica a primatelor s-a impartit in aceasta perioada in doua linii distincte. Una din ele a insemnat evolutia gorilelor si cimpanzeilor  si cealalta a dus la aparitia stramosilor nostri indepartati numiti hominizi(mai asemanatori cu antropoidele de azi decat cu oamenii moderni), ulterior evolutia speciilor din genul homo

Sa recapitulam, deoarece ma tem ca lectiile de biologie s-au sters din MLD.

Conform taxonomiei clasice, esti (si eu, da) un animal cu coloana vertebrala (poate chiar simbolica). Faci parte din clasa Mamiferelor, adica ai sange cald, par, lapte pentru pui (daca esti femela). Ai degete mari opozabile? Esti din ordinul Primatelor, inrudita cu maimutele antropoide (de azi) in familia Hominidae. In aceasta familie esti un specimen homo sapiens(genus homo).

Precizare pentru cititorii naivi, educati religios si atat. Nu esti o creatie divina aparuta in urma cu cinci mii de ani si nici un hibrid creat de astronautii antici. Aceste teorii pentru care nu exista decat dovezi comice sunt oricum inutile. Procesul selectiei naturale explica suficient de bine viata pe pamant si evolutia unor forme de viata inteligente, echipate cu smartphone si hartie igienica.

“Un animal special?”

Da, fara indoiala. Agilitatea mentala si versatilitatea sa sunt de neegalat de orice alte animale.  Desi acestea nu dispun de hartie igienica, nu inseamna, totusi, ca nu-si curata orificiile excretoare. Dar ele nu folosesc un smartphone si nici liberul arbitru (iluzoriu cum este)! Si nici nu lanseaza sateliti in spatiu si alte dracovenii de acest gen.

Cu un asa echipament, ce-i ofera un avantaj evolutionist colosal, acestui animal special ii revine o extraordinara responsabilitate! Care?