Jumping jacks

In ziua de 18 martie va avea loc un eveniment deosebit la care va participa, in culmea fericirii, zana ce are grija, in calitate de Content Manager, de pagina FB “Fans of Critical Thinking”.Evenimentul se cheama “How to: Thinking, fast and slow” si il are in centru pe acel mosulica cu premiu Nobel in Economie, despre care ti-a mai vibrat timpanul. Daniel Kahneman, da.

Ca sa poti participa, daca vrei, deoarece esti satula de vizitele cu care suntem onorati de maestri si vindecatori cu energii subtile si alte aiureli, trebuie sa dai o fuga la Londra, la Methodist Central Hall, o cladire aflata in apropiere de Parcul Sfantului James, din cate am inteles citind o harta.

Cand va veni in Romania? Nu Sfantul James, mai. Cine are nevoie de psihologi care lucreaza si se exprima in baza unor evidente obiective rezultate in urma unor studii serioase? Nu, imi pare rau, va mai trece o vreme, deoarece aici preferam personajele internationale cu apetit pentru speculatie, intuitii cu iz stiintific, aiureli si bazaconii confundate cu adevarul obiectiv.

Nu trebuie sa crezi ca e ceva “rau” cu intuitiile sau speculatiile. Fara ele, cercetarea nu ar progresa. Problemele se ivesc atunci cand credem in ele, le investim emotional, devenim aparatorii lor belicosi, bigoti intr-o asa masura (neconstientizata), incat orice indoiala nu-si mai face loc in capul “credinciosului”. Iar asta in virtutea unei confuzii ab initio cu adevarul obiectiv.

Cand vom reusi sa discriminam intre adevar obiectiv si cel subiectiv, cand vom reusi performanta cognitiva de a diferentia intre intuitii bazate pe dispozitii si stari emotionale, eventual, vise si reverii, si teorie sau principiu stiintific bazata pe evidente si fapte reale, candvom pricepe ca o relatie cauzala este o speculatie cand nu exista grup de control intr-o cercetare, iar cand psihanaliza va deveni o “filosofie” optionala prin facultatile de psihologie, atunci se va intampla ceva cu adevarat maret.

Indivizi de teapa lui Kahneman ne vor vizita tot mai des, iar salile vor fi pline, chiar la un pret piperat pentru participare. Insa, ceva semnificativ s-a schimbat in mentalul unor oameni, indeosebi cu studii de specialitate.

Ceva-ul este ca toti acestia au suferit un salt cognitiv. They are thinking… critically.