Jocurile mintii (la Harvard)

Steven Pinker este un profesoras mediocru la o universitate modesta, anume Harvard, unde studentii sunt, de regula, trecuti cu totii la examene, deoarece cei mai multi sunt genii, iar cei mai putini sunt peste medie… la orice, conform unei iluzii indragite de noi to(n)ti.  La aceasta institutie obscena prin volumul de genialitate pe metru cub masurabila doar cu anumite universitati “de top” de la noi,  domnul Pinker sustine prelegeri despre Stiinta Psihologica.

Ca sa-si faca o idee despre masura in care studentii reusesc sa aplice cunostintele de psihologie in sfera vietii concrete, domnul Pinker a creat un Quiz. Aceasta creatie a lui a ajuns la urechile-palnie ale unui redactor/blogger, nu stiu exact si nici nu ma intereseaza acum, pentru New York Times.

Acest articol mi-a fost trimis de APS  sau Association forPsychological Science (doar ca sa-ti precizez ca sunt abonat la newsletter!). Ulterior, o zana aparuta de niciunde l-a preluat si postat pe pagina FB “Fans of Critical Thinking” si, in prezent, face inconjurul tarii (visez, da).

Acest Quiz are zece intrebari, fiecare-un pct., cu raspunsuri multiple. Reprezinta o mostra din evaluarile pe care Steven Pinker le aplica studentilor. Fiind si eu un profesoras pricajit la o universitate echivalenta (doar) in titulatura, mi-am zis sa public acest articol cu link catre Quiz, sperand ca unii studenti psihologi, dar si profesori de psihologie vor indrazni sa raspunda.

In cazul in care esti din breasla, student ori coleg (mai ales, profesor), eu te avertizez, caci sunt un tip echipat cu compasiune budista de cea mai inalta frecventa.

Daca vrei sa-ti protejezi stima de sine, nu face testul!

http://www.nytimes.com/interactive/2014/04/13/education/edlife/edlife-quiz-psych.html?_r=3

Predictia mea (intuitiva?) este ca scorul mediu (la categoria “profesor”) se va incadra undeva in intervalul 4-5 (cu bias de optimism, da?!). Pardon, predictia mea intuitiva este ca vor refuza testul probabil in doua cazuri din trei. Desigur, sper sa ma insel si media scorurilor sa fie intre 9 si 10.

Iti urez “Succes” sau, in termeni matematici, succes = talent + luck, unde talent inseamna a lot of work. Cu multumiri lui mosulica Daniel Kahneman care a creat aceasta ecuatie drept raspuns editorului John Brockman de la Edge, o revista online celebra.