guguta la psiholog

 Ma bantuie o problema. Nu am pace si nu mai pot dormi. Visez niste lucruri paraxine (hihi!) si nu inteleg ce vrea sa-mi comunice acest inefabil inconstient. In mod inexorabil si profund, ma confrunt cu o problema ce poate parea banala pentru cei mai multi experti in ajutorul psihologic. “Cum imi pot creste stima de sine?”

O intrebare fara sens, inepta din moment ce tocmai am aflat ca stima de sine este un construct psihologic, adica nu are o realitate empirica. (remember?). De unde stiu? A scris unu’ pe un blog.

S-o luam cu o imagine concreta. Am sosit in cabinetul tau si iti marturisesc aceasta problema. Ma poti ajuta? Cum imi poti creste stima de sine? Te rog, nu ma lua cu bagatela, cum ca trebuie sa vreau mai intai, iar tu nu ai nicio putere si ca trebuie sa ma ajut singur! Nu-ti e limpede ca vreau?! Sunt la tine in cabinet si am nevoie de cateva sugestii, recomandari ca sa-mi cresc stima de sine. Sunt dispus sa platesc un onorariu (consistent!). Poftim?! Nu puteti sa-mi faceti recomandari? Trebuie sa-mi dau seama de ele, sa ajung eu la solutiile mele, sa fac un insight? Sa inteleg ca nu sunt unde am nevoie?! De fapt, nu sunt in cabinetul unui expert in ajutor psihologic. Tocmai, ce am avut un insight! Ma pot felicita pentru ca l-am avut din timp. Nu ma puteti ajuta, am inteles asta. Trebuie sa ma ajut singur in cresterea stimei. Si trebuie, mai intai, sa-mi explorez copilaria, adolescenta, relatiile cu parintii. As fi putut veni aici saptamani la rand si sa-mi ocupati mintea cu traume din copilarie mai mult sau mai putin imaginate. Multumesc. Cum? Sunt psihopat? Cum ati zis? Bor… bordar… lain sau cam asa ceva?! A, am note, cum? Disc… discor… dante? Dante, imi suna cunoscut. Nu-mi amintesc, dar sa stiti ca, am avut note bunicele la scoala, liceu si facultate.

Totusi, stima mea de sine e scazuta in continuare si, mai mult, sunt suspectat de psihopatie. “Cum imi poti creste stima de sine?” O intrebare care ar putea face, cred eu (cu o testare empirica cu p-value), o diferenta in grupul de viitori consilieri si psihoterapeuti indiferent de orientarea scolii psihoterapeutice. O intrebare urmata, fiind intr-un puseu de sadism orientat profesional, de o alta: “Cum imi scazi anxietatea de esec?” Si, te rog, lasa-ma cu bagateaua cu solutii de la mine, din insight, ca trebuie sa vreau! Ce solutii ai tu? Poate ai niscaiva, ceea ce m-ar bucura. In sfarsit, intalnesc  un specialist adevarat! Imi ofera solutii. Dar sunt usor precaut. Au fost ele testate? In ce fel? Validare stiintifica, testare empirica in viata dumitale, a amicilor, colegilor? Le-ai testat pe fiica ta, adolescenta? Cum, fac dovada de suspiciozitate paranoida?! Multumesc pentru timpul oferit, dar imi pare pentru timpul meu irosit. La etajul doi, era un cabinet de astrologie si numerologie, iar la mansarda se face reichi sau ceva. Sper sa nu fie ceva tratamente cu aripioare de rechi-ni. Ma gandesc sa trec si p-acolo. Numai bine!