ghicitoare pentru bărbați: ce oferă plăcere și orgasm femeilor, dar nu e bărbatul?

Există femei care, atunci când fac exerciții fizice, experimentează uneori plăcerea sexuală și, chiar, orgasmul. Nu, nu are legătură cu scene erotice derulate în minte pe durata exercițiilor.

Unele simt jenă sau se rușinează ca reacție emoțională la experiența plăcerii induse de exercițiul fizic. Câteodată, se întâmplă să-și explice experiența prin atracția față de un bărbat din preajmă. Mai concret, când exersezi la sala de gym și alături se află un bărbat, devine mai probabil să crezi că excitația sexuală experimentată în acele momente s-ar datora atracției față de dânsul. Și te trezești (dacă) cum îi arunci câteva ocheade. Atât i-a trebuit creierului primitiv al dumnealui. Odată ce detectează raze frumoase din ochii mari, calzi și lăcrămoși (de la efort), el percepe distorsionat (sexual) că tu îl placi. Și cine știe ce urmează… Dar și cum se termină.

Îmi place de el, își spun ele, fără a ști că, în realitate, există o explicație alternativă. Fenomenul a avut până nu demult evidențe anecdotice. Unele femei descriau fenomenul și îl numeau uneori ”coregasm” (în limba engleză, core+orgasm), deoarece avea legătură cu antrenamentul mușchilor abdominali principali sau de bază (dacă te interesează, clic aici: abdominalul intern oblic, abdominal drept, abdominal ext. oblic și ab. transversal).

Într-un studiu publicat acum cinci ani în Sexual and Relationship Therapy (a peer-reviewed journal), doi cercetători de la Indiana University arată că, realmente, exercițiul fizic poate induce experiența plăcerii sexuale (EPS) și experiența orgasmului (EO). Studiul a constat într-un chestionar administrat online la 124 de femei care au declarat orgasme induse prin exercițiu și 246 de femei care au experimentat plăcere sexuală indusă de exercițiu. Vârstele lor erau cuprinse între 18 și 63 de ani. Majoritatea erau într-o relație sau măritate, iar 69% s-au identificat drept heterosexuale.

În continuare, trec în revistă rezultatele principale:

  • În jur de 40 la sută din femeile care au experimentat EPS și EO în mai mult de 10 ocazii.
  • Cele mai multe femei din grupul cu EO au declarat un anume grad de conștiență de sine când exersau în locuri publice, dintre care 20 la sută au declarat că n-au putut controla experiența.
  • Cele mai multe femei au declarat că EPS s-a petrecut fără ca ele să fantazeze sexual sau să se gândească la cineva de care se simțeau atrase.
  • Au reieșit mai multe tipuri de exerciții fizice ca fiind asociate cu EPS sau EO. Din grupul cu EO, 51.4 procente au declarat că experiența orgasmică e legată de exerciții abdominale. Altele au avut EO la exerciții de ridicarea greutății (26.5%), yoga (20%), ciclism (15.8%), alergare (13.2%) și marș sau mers alert (9.6%).

Vrei să știi ce fel de exerciții abdominale? Îți scriu, dar cu promisiunea că vei testa de dragul științei. Sau deja știi?! Stai întinsă pe spate cu sprijin în coate și permiți picioarelor o mișcare cu genunchii spre piept sau în unghi de 90 de grade cu trunchiul. Hai că mă opresc. Înțelegi tu.


Debby Herbenick, J. Dennis Fortenberry. Exercise-induced orgasm and pleasure among women. Sexual and Relationship Therapy, 2011; 26 (4): 373 DOI: 10.1080/14681994.2011.647902