energeia (goala, oarba si neutra)

Energia despre care povestesti tu ca este pretutindeni si ca totul e energie nu are calitati umane si nici divine. Nu este inteligenta si nici infinit de iubitoare si sunt convins ca nu poti conversa cu ea (cu exceptia fanteziei ne-intentionate).

Nu exista energii bune, pozitive si energii negative, malefice care sa influenteze sau care sa contamineze comportamente si minti umane, haine, locuinte si zone geografice.

Energia este “indiferenta” si “oarba” (neutra), adica nu are preferinte in raport cu oamenii care pot fi buni sau rai, malitiosi, ostili, generosi si iubitori, religiosi sau non-religiosi din motive cu totul pamantene. Calitatile si comportamentele umane pozitive ori negative, distructive ori creative nu au legatura cu energia. De asemenea, energia nu are  preferinte pentru spatii locative si aranjamente de interioare (vezi feng-shui) dupa cum nici pentru anumite zone geografice si nici pentru culoarea parului, ochilor si alte asemenea.

Energia nu provine de la o asa numita sursa sau chakre cosmice la care sa te poti conecta pentru o infuzie de energie pura. Energia este (si atat).

Conceptul de energie a aparut prin sec. XVII si provine din grecescul energeia (activitate sau operatie) inventat de Aristotel. A fost introdus in stiinta de Thomas Young in 1807 in faimosul sau experiment cu fantele (teoria luminii ca unda).

Cele mai evidente forme de energie sunt lumina si caldura care ne sunt oferite gratuit clipa de clipa de Soare. Si, daca ar fi sa-ti alegi un zeu, ti-l recomand pe Ra, zeul Soarelui la egiptenii din antichitate, datorita generozitatii sale ne-discriminative (nu o intalnesti la altii decat daca intrunesti anumite conditii de eligibilitate).

Alte felurite si observabile forme de energie, daca nu direct cu ochii tai, atunci prin efectele lor (uneori cu ajutorul unor instrumente), sunt:

Energia chimica ca rezultat al arderilor de “combustibili”, proces care se intampla natural si in corpul tau; glucoza fiind principala materie prima pentru procesele metabolice aerobe si anaerobe din celulele tale.

Energie gravitationala a corpurilor in cadere

Energia kinetica, legata de miscare.

Energia electrica (prezenta prin corpul tau din cap pana-n talpi) si nucleara.

Mai avem in peisaj, o forma de energie exotica (dark energy) despre care nu stim nimic, dar care a fost dedusa prin efectele ei opuse gravitatiei asupra expansiunii universului.

Desi nimeni nu stie ce este energia, totusi stim despre ea ca se misca, se propaga fie ca unda, fie ca particule -“mingiute” cu masa, cu exceptia fotonilor si neutrinilor, constituenti ai fantomelor (just kidding) si mai stim ca se conserva, adica nu dispare si indiferent ce faci cu ea, cantitatea ramane aceeasi. Energia totala a unui obiect este echivalenta cu masa sa. Nici masa si nici energia nu pot fi create si distruse, dar ambele pot suferi transformari.

Daca energia e ceva care se misca, asta inseamna ca exista in spatiu si timp, adica nu e atemporala si nici dintr-un alt univers. Astfel ca, o energie spirituala (presupunand ca exista) nu poate exista in acest univers decat daca respecta legile fizice ale spatiului si timpului. Prin urmare, e muritoare si nu poate calatori mai rapid decat lumina; concluzie ce contrazice teoria nemuririi si calatoriilor astrale.

Asta, doar daca operam cu definitii valabile in limitele legilor fizicii. Cu bazaconii luate drept definitii, adica fara dovezi obiective si rationale, putem specula indelung la un pahar de vin, poate chiar doua, caci alcoolul stimuleaza imaginatia si elibereaza spiritul creator. Insa tu esti liber(a) sa crezi (in mod irational) in orice visezi ori au visat altii inaintea ta (revelatii, intuitii, marturii personale si colective). Onest fiind (imi inchipui eu), banuiesc ca iti poti asuma locul tau in zona superstitiilor si faptul ca ignori datele oferite de stiintele naturii despre realitatea obiectiva.