durerea și paracetamolul

Suferi de durerea emoțională a unei respingeri? Poți lua un paracetamol. Îți va ameliora durerea, dacă e să ne luăm după un articol de referință publicat în celebrul Psychological Science (iulie, 2010) , care ne povestește despre dovezile neurale și comportamentale obținute din două experimente. Psychological Science, nu o fițuică sau o broșură scoasă de vreo universitate obscură.

Din studii anterioare știm că cele două tipuri de durere, fizică și socială, sunt bazate pe aceleași mecanisme neurale și comportamentale. Dacă ești curioasă vizavi de bazele neurale împărțite de durerea socială și fizică, poți studia articolul (free review) publicat de Naomi Eisenberg (de la UCLA) in Psychosomatic Medicine (ianuarie 2012). Dacă așa este, atunci putem anticipa că paracetamolul (acetaminophen), un inhibitor al durerii fizice, poate reduce răspunsurile neurale și comportamentale la rejecția socială.

Multor oameni nu le vine să creadă. Am clienți care mă privesc cruciș când le sugerez câte un cui, ptiu!, câte o pastilă cu paracetamol la durere emoțională. Revenind, in primul experiment, participanții au servit placebo sau paracetamol zilnic timp de trei saptamani (evident, experiment randomizat-controlat). Când citești placebo te poți gândi (și nu greșești) la pilulele homeopate, adică apă chioară și glucoză. Glucoză și apă, da, ai citit bine. Într-o exprimare savantă, sunt pilule din H2O și C6H12O6. Oh, iarta-mă, suflețel! Zici că există și un ingredient activ și… misterios. Râd și curcile, dar trebuie să știi că medicina homeopată e aprobată de Ministerul Sănătății, un monument al gândirii științifice. (Plătești și tu contribuțiile la sănătate?).

Cei care au servit paracetamol au raportat ameliorări în durerea emoțională comparativ cu grupul placebo. În al doilea experiment, prin fMRI a fost măsurată activitatea cerebrală a participanților și au descoperit că paracetamolul reduce răspunsul neural asociat rejecției sociale în zonele cerebrale asociate respingerii (cortexul cingulat dorsal anterior și anterior insula – regiuni subcorticale).

Așadar, ai fost respinsă de vreun băiat? Sau de vreo prietenă ori colegă? Poți reduce din durere apelând la un paracetamol. Dintr-o perspectivă obiectivă nu există durere ”psihică”, ci doar durere.