cum poți avea un suflet nemuritor

Există tinerețe fără bătrânețe? Doar în lumea poveștilor și, totuși, există în lumea noastră o ”poțiune”, magică, desigur, care ne poate aduce aproape de tinerețea fără bătrânețe. Se pare că există seniori trecuți de șaizeci care au acces la această magică poțiune. Altfel nu-mi explic cum Sir David Attenborough părea un senior zglobiu pe la șaizeci. Am urmărit aseară pe BBC Earth emisiunea dedicată aniversării domniei sale la… aproape un secol minus o decadă. După cum cu ușurință ai dedus, dacă ai mai trecut pe aici, poțiunea magică înseamnă mișcare și exercițiu fizic realizate sistematic.

Vitalitatea dumnealui m-a lăsat mut de uimire. La fel pasiunea, se pare neostoită, pentru documentare despre ”casa” noastră, probabil singura și cea mai frumoasă din această galaxie. Și e a noastră, a oamenilor, pentru că nouă, având lob frontal evoluat (sau nu?), ne revine responsabilitatea protejării ei cu toate jivinele, mari și mici, ce o populează și fără a uita plantele și copacii. 

Exprimarea, coerența verbală, luciditatea și energia din tonalitate și mișcări manifestate de acest moșulică m-au înmărmurit prin contrast cu ceea ce pot observa ori de câte ori plec cu autobuzul spre cabinet. (Zici că mai bine s-o iau on foot, dacă tot promovez mișcarea?). Nu-ți mai dau detalii pentru că ne deprimăm în grup.

Și revin la moșul nostru, a cărui imagine vivace îmi stăruie în minte. Visez să ajung un așa moș tânăr, deși nu-mi doresc și stimulatorul cardiac pe care-l are de acum cinci ani. Numele dumnealui a fost împrumutat de câțiva naturaliști din nou (are în palmares mai multe vietăți), în semn de recunoștințăși latinizat pentru catalogarea unei libelule, pe care, poate, ai observat-o, fiind destul de populară. Glumesc, era populară doar că prin mijlocul Cretacicului pe când dinozaurii stăpâneau planeta. (dacă te interesează: Mesosticta davidattenboroughi)

M-a impresionat emisiunea. Am fost părtaș la aniversarea unui mare om, care e încă activ și dedicat unui nou documentar (Planet Earth II in progress). Copiii tăi cresc probabil cu filmele lui. Urmează copiii copiiilor tăi, iar alții au crescut deja urmărind documentarele sale. Deși, după cum chiar dumnealui a observat, publicul îi aduce lui omagii cu toate că filmele nu sunt realizări personale, ci sunt ale unei echipe, el fiind unul dintre membrii echipei, adică prezentatorul. Câtă modestie! Nici urmă de prostie și, tocmai, asta îl face, cel puțin pentru mine, un mare om.