cheițele vieții (în limbaj accesibil)

Ce este un telomer? Nu ai de unde ști dacă nu ești de specialitate sau măcar amator în ale biologiei moleculare. Telomerii sunt merii aflați la capătul livezilor. N-am glumit. Ți-am oferit o imagine cu rol de ancoră pentru o mai bună reamintire. Sunt structuri distincte aflate la capătul (= gr. telos) cromozomilor noștri. Aceste structuri constau din aceiași secvență de ADN repetată de foarte multe ori. De obicei, în genomul nostru apare o repetiție de 3000 până la 15000 de ori. Secvența repetată (sau secvența bazelor) e următoarea: TTAGGG. Ce înseamnă aceste litere? Pariez o mie de euro că nu-ți amintești. Nu, măi, nu e un cod introdus în ADN de către ființe extraterestre.

Genetica din biologia de la liceu s-a dus odată cu sinapsele alocate și ne-întărite (asta dacă au fost vreodată alocate)? E foarte probabil, dar ele pot fi re-înviate sau create. Poți studia biologia moleculară și genomul uman aici, unde academeza a fost înlocuită cu un limbaj accesibil persoanelor ne-specializate, așa ca mine și ca tine.

A, de ce am amintit de telomeri? Au o legătură misterioasă cu longevitatea. Lungimea lor pare a fi un predictor pentru longevitate. Și cu cancerul.

De câte ori celulele se divid, telomerii se scurtează. Când lungimea lor s-a scurtat până la un punct critic, celula intră în apoptoză (moartea programată a celulei). Cum cine a programat-o? Mintea lui D-zeu. :))). Totuși, scurtarea telomerilor nu e totuna cu cauza îmbătrânirii. Ar putea fi un semn divin, pardon, un semn al îmbătrânirii la fel cum e nuanța gri a părului.

Telomeraza e o enzimă. Poate fi găsită în stare activă numai în celule ca oul, spermatozoidul și celula stem. Telomeraza și telomerii sunt printre țintele unor noi terapii anti-cancer.

La scurtarea telomerilor contribuie stresul oxidativ (nivelul biochimic). Iar cantitatea de stres oxidativ e influențată de stilul de viață, de factori precum: dieta, stresul și fumatul. Îți amintesc de ei, deoarece pot fi (relativ) controlați. La nivelul biochimic nu poți controla nimic. Nu există nicio metodă prin care omul poate controla prin puterea minții nivelul molecular. (precizare pentru șamani și copii).

Există mulți deliranți care fantazează că prin puterea minții pot influența biologia. Din nefericire mulți alți oameni sunt amăgiți de către aceștia prin lejeritatea cu care pot pune în practică metode de vizualizare, incantații, rugăciuni și alte ritualuri magice. E mult mai dificil să capete autocontrol și să ia măsuri vizavi de dietă, stres și fumat, care se află relativ sub controlul fiecăruia.