cand gandirea magica face victime

Cinci femei dintr-un sătuc din estul Indiei au fost ucise de către sătenii care le suspectau de vrăjitorie. Ei au fost arestaţi. Nu aveau remuşcări pentru violenta lor. Le-au batut cu pietre, pumni si picioare. Sunt încredinţaţi că au procedat just. Au scăpat satul de ameninţarea vrăjitoarelor. Să ne amintim de povestea similară din biblie?

Gândirea magică poate ucide. Nu e inofensivă după cum cred unii mai inocenţi. Continuă să facă victime pentru că mintea de secol XXI nu e manifestată decât ici-colo. În multe zone de pe glob, oamenii manifestă minţi de ev mediu. Împrumută puteri supranaturale unor oameni, animale şi fenomene naturale. Îţi amintesc de chemarea la rugăciune pentru ploi transmisă de Patriarhia Română pe toate canalele media în urmă cu câteva săptămâni.

E tot o formă de gândire magică. Sunt încredinţaţi că există o putere miraculoasă în cuvintele lor, cuvinte meşteşugite, care vor îndupleca unicul Zeu. Cel puţin aşa speră dumnealor. Sfatul meu e să-şi întărească rugăciunea şi cu niscaiva ofrande cum ar fi sacrificiul de animal (la alegere din ograda Domnului).

Dar nu care cumva, să anticipeze alte secete şi să investească în construirea unui sistem de irigaţii mai bun. E mult mai pragmatic să trimiţi rugăciuni la Cel De Sus. Mergi la sigur, direct la Sursă. Iar comunicaţiile wireless vor fi de o calitate superioară odată cu finalizarea noului sit. Mă refer la măreaţa Catedrală a Mântuirii Neamului, care, de curând, a primit de la guvernul generos un mizilic de 25 de milioane lei pentru continuarea lucrărilor (bine, nu ea în sine, ci Secretariatul de Stat pentru Culte). E o prioritate, fără îndoială, în condiţiile secetei şi, probabil, unei ierni cumplit de geroase.Profeţesc că lucrările vor fi încheiate înaintea celor de la metrou Izvor-Drumul Taberei. (amin!). Vrei să-ţi povestesc ce se putea face cu suma de mai sus?

Îţi mărturisesc că nu mă pot sătura de magia realităţii. In schimb, mi se întâmplă să mă satur de credinţele magice manifestate la tot pasul.