puterea minții și drumul către nicăieri

Azi, te informez că în data de 3 octombrie, unul dintre profesorii mei preferați Dumitru Constantin Dulcan va susține o prelegere mirobolantă despre puterea minții și drumul către noi înșine într-o locație cu ștaif, ceva cu baloane, din inima capitalei.

Mă pasionează puterea minții, dar mă neliniștește puțin drumul. Dacă seamănă cu drumurile din această țară? Aproape paradoxal îmi trecu prin minte că aș vrea să ajung la tine însăți, dar ce mă fac dacă ajung la mine însumi?!

Are un preț bun la bilet, numai 70 lei pentru trei ore pline ochi cu stand-up comedy. De substanță științifică, vroiam să spun. E tardiv acum să-mi iau bilet, cu regret sincer o spun, căci m-am plictisit de tabloide. Mai ales, că am rămas prost de când m-a străfulgerat din prezentarea conferinței că ”Universul seamănă tot mai tare cu un mare gând”. Prezentarea incitantă, ce aparține unui autor sau autoare deosebit de perspicace, continuă cu ”gândurile, emoțiile și sentimentele noastre, cât și acțiunile noastre devin celulele noastre: ele se transformă în sănătate sau boală în funcție de semnificația lor pozitivă sau negativă.” Iată un mesaj care mi-ar plăcea să ajungă și pe la urechile demnitarilor noștri care, dacă nu se mai sperie de DNA, măcar să fie atenți la ADN, deoarece ”creierul însuși se modelează anatomic și funcțional în raport cu ceea ce gândim”.

Mesajul e clar. Să fim atenți la ceea ce gândim, căci transformarea noastră e obținută prin intromisiune, scuze, prin introspecție și cultivarea sentimentelor de iubire, acceptare și bla-bla. Iar suferințele greu vindecabile astăzi stau în puterea minții noastre să fie vindecabile poimâine. (după conferință?).

Ce mesaj optimist și plin de speranță! Eu sper ca puterea minții noastre colective, alături de arhetipurile din inconștientul la fel de colectiv, să aibe nițel grijă de spitale, policlinici și personal medical competent. Dar și de niște educație academică serioasă, din aceea care ”să crească” minți inteligente capabile să amendeze iluzia cunoașterii, adică stupiditatea. Speri și mata la asta?