Un pas catre o altfel de scoala

Salman Khan, pe numele sau complet, Salman Amin “Sal” Khan. Un tanar originar din  New Orleans, Lousiana (n-ai zice), care va implini in octombrie 37 de ani. A absolvit acea universitate pricajita numita MIT cu bachelor in inginerie, computer science si matematica. Ulterior, ajunge la si mai pricajita Harvard Business School de unde face rost de un MBA.

Cu toate aceste documente ce atesta o educatie formala superioara isi gaseste un job “bun” ca analist pe fonduri de investitii. Doar ca in anul 2004, oferind meditatii la matematica verisoarei sale, l-a pocnit o idee in moalele capului sau niste pasarele i-au poposit pe arborii dendritici, vezi bine, antrenati de un MBA. Ce crezi ca i-au cantat pasarelele (probabil, erau niste sticleti)? Sa ofere lectii cu ajutorul unui site, astfel incat si alti copii, nu doar verisoara lui, sa beneficieze de acestea.

Exact asa a inceput totul, doi ani mai tarziu, cu lectii postate pe youtube.com, urmand ca, ulterior, Khan sa infiinteze Khan Academy. Evenimentul se va intampla in 2006, cand Khan Academy este lansata ca organizatie non-profit care ofera lectii gratuite pe o varietate de subiecte. In 2009, Khan renunta la jobul sau de analist de fonduri pentru a dezvolta mai multe clipuri video pentru elevi si studenti de toate varstele.

In cativa ani filmuletele sale educative ating cota de 250 milioane de vizionari. Marele Bill Gates isi invata copiii, apeland la clipurile lui Khan, si tot Bill Gates il invita pe S. Khan la un TED Talk. Banuiesc ca ai inteles ce impact mediatic a avut declaratia lui Bill Gates, care nu ramane doar o declaratie de bun augur, ci se concretizeaza intr-o finantare sustinuta prin intermediul Fundatiei Bill&Melinda Gates.

In 2009, Khan Academy primeste un premiu pentru educatie din partea Microsoft. Iar in 2010, ghici ce surpriza, imi inchipui eu. Din partea companiei Google primeste 2 milioane de dolari ca sa dezvolte multe alte lectii care sa fie oferite in cele mai raspandite limbi de pe planeta (probabil, si in limba chineza?). In prezent, Khan Academy ofera peste 4000 de clipuri video – lectii pe o varietate de subiecte si a livrat peste 244 de milioane dintre acestea.

Simple, clare, concise, practice si relaxante sunt epitetele prin care pot descrie filmuletele lui Khan. Indianul nu-si propune decat un obiectiv modest si anume acela de a revolutiona sistemul educational cu ajutorul tehnologiei. Practic, el este unul dintre pionierii unui nou format in educatie, care se pare ca deja este implementat pe ici-colo de unii profesori/educatori curajosi. Acesta e si cazul lui Kami Thordarson, o profesoara intr-o scoala publica din Los Altos, California. (http://www.wired.com/magazine/2011/07/ff_khan/).

Te intrebi cumva, cand si la noi? Pai, stai sa vezi, cand vom intelege ca smartphone-ul (la care suntem primii) poate fi utilizat inteligent, nu doar pentru jocuri ce induc stari hipnotice. Khan Academy este listata de BBC ca una dintre”best educational apps”. Iar cand altii vor pricepe ca sistemul de invatamant necesita o revolutie, nu reforme personalizate dupa un ministru sau altul. Impresia mea este ca generatiile actuale de studenti sunt fie slab pregatite ,fie plictisite de orice fel de activitate de invatare. Pe buna dreptate, daca esti student cum poti rezista timp de 90 de minute la o prelegere? Apoi, alte 90 de minute! Sa taci chitic, in principiu, si sa asculti si sa notezi dupa dictarea unui “dinozaur” care nu permite interactiuni libere, opinii, intreruperi, intrebari. Nu putem oferi atentie decat in reprize de 10-15 minute in medie, o durata in care glucoza e consumata la o rata metabolica inalta, banuiesc eu, din moment ce creierul tau prelucreaza informatii abstracte. Ce muschi de vointa trebuie sa ai! (nota bene) O prelegere, daca e sa tinem cont de dovezile stiintifice, ar putea dura cel mult 20 de minute. E doar un aspect din multe altele de care nimeni nu vrea sa tina cont in ceea ce se cheama educatie. Este uimitor cand intelegi ca activitatea educationala nu e fundamentata pe dovezile stiintifice oferite de cercetarile asupra functionarii cerebrale din ultimii 20 – 30 de ani. Un fel de Flintstone care are masina, dar pe care o accelereaza dand rapid din picioare!

Ca sa faci propria ta evaluare, te invit sa urmaresti o lectie despre cum functioneaza evolutia si selectia naturala. Sunt aproape sigur ca vei intelege selectia naturala, daca nu s-a intamplat pana la aceasta ora. Si, mai mult, iti va fi limpede, daca ai unele dubii, de ce este superflua o posibila interventie supranaturala (divina). Enjoy!

https://www.khanacademy.org/science/biology/evolution-and-natural-selection/v/introduction-to-evolution-and-natural-selection

http://www.wall-street.ro/editorial/666/Khan-Academy-o-singura-scoala-pentru-toata-lumea-un-proiect-indezirabil-pentru-orice-ministru-al-Educatiei