supa din suplimente

suplimentIn urma unui documentar ce l-am vizionat aseara, care m-a atatat in spiritul meu sceptic (sunt mai multe spirite care ma locuiesc), am cautat un anume studiu vizavi de efectele antioxidantilor din suplimente.

Credinta populara sustine ca suplimentele cu antioxidanti ajuta in prevenirea si, uneori, tratarea unor boli. Multi oameni cred cu tarie ca daca ingereaza vitamine si consuma produse bogate in vitamine (cu efect antioxidant) se feresc de aparitia cancerului sau chiar se vindeca de cancer ori gripa sau pot avea o viata lunga si sanatoasa. Nu stiu daca te afli printre acestia, insa ce vei afla in continuare iti va schimba probabil atitudinea.

Intr-un articol succint cu titlul “Promisiuni si pericole ale antioxidantilor pentru pacientii cu cancer” publicat in The New England Journal of Medicine, David Tuveson, cercetator la  Cold Spring Harbor Laboratory, NY si Navdeep S. Chandel de la Feinberg School of Medicine at Northwestern University ne descriu procesele biochimice prin care suplimentele cu antioxidanti nu opresc dezvoltarea cancerului si de ce, mai degraba, fac mai mult rau decat bine.

Pentru ca, destul de probabil, nu esti de specialitate, te invit sa lecturezi articolul publicat in iulie anul trecut pe situl Laboratorului Cold Spring Harbor. Te asigur ca vei intelege fara a fi de profesie biochimist. E drept ca va trebui sa apelezi la bagajul de cunostinte din biologia si chimia de la liceu.

Asta pe de-o parte, iar pe de alta iti semnalez un articol de specialitate ce contine o meta-analiza impresionanta pe topica efectelor suplimentelor cu antioxidanti asupra mortalitatii. Studiul, publicat in februarie 2007, in faimosul The Journal of the American Medical Association, contine datele din 68 de testari clinice randomizate cu un volum de 232 626 de participanti. Ce inseamna in termeni practici o meta-analiza? E ca si cum in loc de a face o vizita la fiecare din cele 28 de state membre UE, consulti Parlamentul European.

Concluzia autorilor acestui fabulos studiu este urmatoarea:

„Nu am gasit dovezi convingatoare cum ca suplimentele cu antioxidanti ar avea efecte benefice asupra mortalitatii. Mai mult, beta-carotenul, vitamina A si vitamina E pot creste riscul mortalitatii. Studii randomizate suplimentare sunt necesare pentru a stabili efecte ale vitaminei C si seleniu”.

P.S. Sa ne intelegem. Studiul nu a fost publicat intr-un jurnal de o calitate superioara, ci intr-unul de o calitate “sfanta” pentru oamenii de stiinta seriosi. Jurnalul Asociatiei Americane de Medicina a fost fondat in 1883, avand in prezent o frecventa a aparitiei de 48 ori pe an, cu un factor de impact colosal (peste 30, ocupand locul trei din cele 150 de jurnale in medicina generala si interna), reprezinta un fel de „Meccapentru comunitatea stiintifica medicala.