o nouă teorie pentru depresie

Depresia apare în urma refulării furiei, fiind o formă mascată de ostilitate, conform unei gândiri psihologice eronate. Depresia e legată de zonele din creier implicate în non-recompensă, cortexul orbitofrontal lateral și cortexul cingulat supra-callosal. Cel puțin așa ne lămurește o teorie recentă a depresiei propusă într-un articol din Neuroscience & Biobehavioral ReviewsVol. 68, September 2016.

Pacienții trăiesc sentimentul pierderii și dezamăgirii asociat cu neprimirea gratificațiilor. Când recompensa așteptată nu apare atunci cele două zone neurale devin supra-reactive. Interesantă e legătura neurală dintre această zonă a non-recompensei și partea cerebrală asociată cu sentimentul sinelui. De unde și explicația pentru gândurile de pierdere personală și stimă de sine scăzută. Mai mult, depresia e asociată cu o conectivitate redusă între zonele de recompensă din cortexul orbitofrontal medial și sistemele mnezice din creier. De aici, putem înțelege cum pacienții au o focalizare greoaie asupra amintirilor fericite, ceea ce face ca pacienții să dispună de o atenție deturnată complet spre aspectele negative.

De unde știm? Dintr-un articol publicat de curând în jurnalul de neurologie ”Brain”. (aici e rezumatul, fiindcă prețul e 39$ US ).

Dacă atenția pacienților depresivi e deturnată spre negativ (negative bias), atunci procedurile pentru corectarea acestui bias cognitiv sunt recomandate. Evident, ele deja sunt verificate în modelul cognitiv. Aceleași proceduri sunt indicate dacă vrei să-ți antrenezi o gândire cu tentă optimistă.

Ca să închei cu o digresiune, mi-ar plăcea să înțelegi că nu există aievea tulburarea mintală (sau ”psihică”, cum se zice la noi). Există manifestări depresive, mai exact, semne specifice (observabile, de aceea sunt semne și nu simptome) etichetate prin cuvântul ”depresie”, ce intră la categoria tulburare mintală. Depresie și tulburare mintală sunt cuvinte. Nu au o realitate a lor, în schimb semnele sunt observabile de ceilalți la fel cum aproape oricine observă semnul rutier ”cedează”, chiar dacă puțini îl înțeleg, adică toți oamenii care au permis auto, dintre care și mai puțini îl respectă.

Să ne reamintim că ”Mintea e ceea ce face creierul”. Da, la fel și personalitatea! (Știu, tu nu crezi asta, dacă faci parte din tabăra dualistă).