matrimoniale cu psihologi și terapeuți

  1. Femeie singură, pasionată de ABC-uri, caută pentru ”dispute” bărbat psiholog cognitivist. *

*Pentru cine nu e din zonă, ABC e acronimul pentru A-adversity, B-beliefs și C-consequences. E un model de lucru psihologic creat de Albert Ellis, un celebru terapeut. Iar ”Disputarea” e o tehnică terapeutică specifică terapiei rațional-emotive (fondatorul e Albert Ellis) prin care clientul e confruntat cu iraționalitatea credințelor sale vizavi de propria persoană, de alții sau de viață. Modelul, odată ce e aplicat, devine ABCDE, unde D – disputing și E – effective new beliefs).

2. Bărbat titrat cu aere caută psihologă adleriană** pentru subjugare. 

** Alfred Adler, contemporan cu Freud și Jung, credea că dificultățile personale sunt înrădăcinate în sentimentul inferiorității rezultat din cenzura nevoii de afirmare a sinelui. Uneori, mai credea domnul Adler, acest sentiment al interiorității e supracompensat de cel al superiorității afișate în exterior.

3. Psiholog experiențialist, centrat în prezent, caută parteneră deschisă la experiențe ”hic et nunc”.***

*** Marca orientării experiențiale în psihologie (și terapie) e focalizarea pe experiența din ”aici și acum” (hic et nunc). Tot în ”aici și acum” sunt căutate insight-uri și soluții la probleme psihologice.

4. Psihanalistă serioasă caută pentru asociere liberă de termen lung bărbat intelectual cu apetență pentru argumente circulare și explicații ad-hoc. ****

**** Teoria psihanalitică e considerată non-științifică. Explică orice/totul prin aceea că nu oferă predicții falsificabile, fiind orientată către explicarea comportamentului și experienței prezente prin apelul la trecutul copilăriei. Dacă se întâmplă nepotrivirea, atunci o altă explicație la nepotrivire e oferită pe loc.